Na hitnoj sjednici Ureda za koordinaciju službi sigurnosti koja je u utorak održana u Beogradu, zaključeno je kako Srbija neće primjenjivati nikakve mjere sve do 24. rujna u ponoć, prenosi Blic.

“Srbija je na najbolji mogući način štitila interese izbjeglica i migranata”, rekao je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za medije nakon sjednice. “Vlada Republike Srbije donijela je odluku da kao premijer vodim razgovore s najvišim dužnosnicima Hrvatske kako bi pokušali doći do dogovora. Vlada je spremila paket mjera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovori budu neuspješni, kao mjeru obrane sebe i svojih ekonomskih interesa poduzela od 24. rujna od ponoći. Imamo još tridesetak sati da postignemo konačan dogovor i ja sam uvjeren da ćemo uspjeti”, poručio je Vučić.

 

  • Dodao je kako se nada da će se do sutra razgovorima riješiti problem s granicom i da neće biti potrebe za mjerama. Ako ipak ne dođe do dogovora, Srbija će primjeniti političke, pravne i ekonomske mjere. “Ne bih želio govoriti o mjerama dok ne stupe na snagu, a nadam se da neće. A ako stupe na snagu, biti će evidentne”, dodao je.

 

“Trudili smo se pokazati ljudsko lice, a onda smo se počeli suočavati sa žicama i suzavcem”, rekao je Vučić dodavši kako je od početka godine registrirano 173.981 izbjeglica koja je ušle na teritorij Srbije. Kazao je kako je kroz Srbiju prošlo više izbjeglica nego kroz susjedne zemlje i kako se Srbija ‘nije žalila’.

Na Milanovićevu izjavu da ‘šara malo’ Vučić kaže kako hrvatskog premijera ne razumije. “Jeste li čuli da sam ja to rekao nekome u Makedoniji, Grčkoj ili EU? Kakve to veze ima s kamionima i izbjegličkom krizom”, kaže Vučić. “Riječ je o jednostranim mjerama, uperenim protiv stabilnosti ekonomskog poretka, sigurnosti. One su u potpunoj suprotnosti s duhom sporazuma Srbije i Hrvatske”, dodaje.

Vučić je danas razgovarao s Zoranom Milanovićem i kaže kako razumije probleme Hrvatske te se nada da će zajednički uspjeti riješiti probleme. Zaključak današnjih razgovora s Milanovićem je da će se razgovori nastaviti.

Komentiraj