Predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u u petak u Banjoj Luci kako se neće miješati u odluke vlasti Republike Srpske o provedbi referenduma kojim pokušavaju osporiti provedbu presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine jer to smatra unutarnjom stvari tog entiteta i države čiji je on sastavni dio.

Komentirajući nagađanja da bi se na poticaj međunaodne zajednice mogao uključiti u prijepore oko organiziranja referenduma najavljenog za 25. rujna i utjecati na predsjednika RS Milorada Dodika da se on otkaže, Vučić je novinarima kazao kako “to nisu njegove ovlasti”.

“To je unutarnje pitanje RS i BiH”, kazao je Vučić.

Dodao je ipak kako će “svojim prijateljima” u Banjoj Luci privatno kazati što o tome misli ističući pri tom kako mu je najvažnije očuvati dobre odnose između RS i Srbije.

Predsjednica vlade RS Željka Cvijanović kazala je kako će se planirani referendum održati bez obzira na sve pritiske.

Provedba referenduma o tome hoće li se provoditi presude Ustavnog suda BiH već je ocijenjena kao drastično kršenje Daytonskog sporazuma, a međunarodni supervizor za Brčko Bruce Berton tijekom dana je donio odluku o zabrani organiziranja takvog izjašnjavanja na teritoriju tog grada koji ima status autonomne administrativne jedinice unutar države.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.