Srbijanski premijer Aleksandar Vučić gostovao je u četvrtak u Dnevniku RTS-a, gdje je rekao kako građani mogu biti mirni jer će se spor sa Hrvatskom riješiti u sljedećih nekoliko dana, te da će Srbija štititi svoje interese.

“Poznati sam pesimist, ali se usuđujem procijeniti da će se ovo pitanje riješiti u sljedećih nekoliko dana”, rekao je Vučić dodajući kako se danas nije čuo s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem – i to ne zato što bježi od razgoovra ili jer su mu potrebni politički poeni.

 

  • S hrvatskim je vlastima, ističe, razgovarao četiri dana prije nego što su uvedene kontramjere. Tada ih je molio da puste kamione da prođu. “A ne radi se samo o našim kamionima. Poslije smo još jednom odgodili primjenu naših mjera, ali smo morali zaštititi našu zemlju, jer bismo u suprotinom dali do znanja kako država Srbija ne postoji”, objašnjava Vučić.

 

Vučić je naglasio kako Srbiju nitko nije okrivio za nastalu situaciju. “Naravno da ne snosimo nikakvu krivicu, ali teret i cijenu plaćamo i mi”, kaže. Naveo je kako Hrvatska praktično ne komunicira sa svojim susjedima. Podsjetio je tu na ‘svađu sa Slovencima oko prisluškivanja, svakodnevne protestne note s Mađarima…’

“Čuli ste i reakciju Milorada Dodika i ES. Mi nemamo problema s nikim”, rekao je Vučić dodajući kako Srbiji nikada nije palo na pamet da uvodi sankcije Makedoniji, ili ekonomske mjere Grčkoj tražeći ih da preusmjeravaju izbjeglice u druge zemlje.

“Srbija nije imala nikakve probleme s migrantima, niti ovdje zbog njih vlada kaos kako to Zagreb pokušava prikazati”, kaže Vučić. Rekao je kako Privredna komora Srbije radi sa svima koji su ugroženi zbog hrvatskih poteza te namjerava podnijeti tužbe zbog pretrpljene štete. Što se tiče političkih mjera, Vučić kaže kako je Srbija pokrenula veliki broj inicijativa te da je ‘dobar dio sektora u EU sve to ocijenio kao kršenje SSP-a’.

Komentiraj