– Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić obećao je u subotu u Banjoj Luci nastavak dosadašnje potpore Republici Srpskoj uz poštivanje integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine, dok je predsjednik RS Milorad Dodik istodobno najavio kako neće dopustiti nikakve promjene postojećeg ustava BiH i smanjenje ovlasti entiteta, čak i ako je cijena toga da BiH ostane izvan Europske unije.

Vučić je, u govoru kojega je održao na akademiji upriličenoj u povodu obilježavanja 9. siječnja kao dana RS, kazao kako je u Banju Luku došao kako bi prenio “iskrenu potporu RS i njenim građanima” ističući kako “više nikada neće biti barijera između RS i Srbije”.
“Srbija je uvijek tu, a njena obveza je, sukladno Daytonskom sporazumu, štititi RS”, kazao je srbijanski premijer.
Dodao je kako je obveza Srbije čuvati teritorijalni integritet BiH te kako su tri konstitutivna naroda koji žive u obje zemlje sudbinski vezani te stoga trebaju živjeti zajedno pa im se ne isplate svađe i sukobi.
“U sukobima 90-ih izgubili smo svi”, kazao je Vučić dodajući kako i danas ima usijanih glava koje to ne shvaćaju.
Pozvao je sve da gledaju u budućnost i ugledaju se na razvijeni svijet te ostave stare mržnje, a usvajaju nova znanja.
“Nama emocije na ovim prostorima više nisu potrebne”, kazao je Vučić dodavši kako njegova ljubav prema RS podrazumijeva i gradnju mostova prema BiH, no govor je zaključio porukom “Živjela RS, živjela Srbija”.
Dodik: Braniti RS svim “dopuštenim i raspoložim sredstvima”, bez obzira na EU
Dodik je pak svoj govor uglavnom temeljio na prošlosti, pozivajući se na stalnu borbu Srba za slobodu i podsjećajući na ratove.
Kazao je kako je RS nastala da bi se zaštitili Srbi “ali i svi drugi”, dodajući kako RS “ima pravo na samoopredjeljenje”.
Napao je Ustavni sud BiH zbog njegova pravorijeka o neustavnosti 9. siječnja kao dana RS, a međunarodnu zajednicu zbog “nametanja rješenja”.
“Nismo mi RS dobili u sudskom sporu. Neka je ne pokušavaju demontirati u sudskom postupku”, kazao je Dodik najavivši kako će RS braniti “svim dopuštenim i raspoloživim sredstvima” te istaknuvši kako njenu poziciju neće žrtvovati ni radi “pokretnog cilja”, kako je nazvao mogućnost članstva u Europskoj uniji.
“To nije jedini put kojim RS treba ići”, kazao je Dodik pojašnjavajući kako alternativu vidi u savezništvu s Kinom i Rusijom.
Kazao je i kako će narod u RS odlučiti hoće li u NATO “gdje nema Srbije i s granicom na Drini”.
Ustvrdio je kako politika RS nije nijekanje BiH, no samo one temeljene na Daytonskom sporazumu, u obliku u kakvom je potpisan 1995. godine, najavivši kako neće tolerirati nikakve preinake ustava od prije dva desetljeća.
“Ovo je naša država i mi rezervne nemamo”, poručio je Dodik pri čemu je očevidno mislio na RS, posebice se zahvalivši Srbiji na potpori i istrajavanju na posebnim vezama vlada u Beogradu i Banjoj Luci.
Obilježavanje dana entiteta u režiji Emira Kusturice, bez obilježja BiH
Vlasti RS upriličile su pompozno obilježavanje 9. siječnja kojega proslavljaju kao dan tog entiteta i njegovu “krsnu slavu”. Dvosatnu svečanu akademiju u socrealističkom promidžbenom stilu režirao je Emir Kusturica. Intonirana je službena himna Srbije “Bože pravde”, a nije bilo niti jednog obilježja Bosne i Hercegovine.
Uz Vučića i više ministara iz srbijanske vlade te predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković, u Banju Luku je u subotu doputovao i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej koji je u povodu 9. siječnja predvodio središnju liturgiju, uz koncelebraciju episkopa SPC iz BiH.
Irinej, koji je uoči dolaska u Banju Luku ustvrdio kako je RS zapravo država, u subotnjoj je propovijedi kazao kako je RS “temeljena na istini i pravdi Božjoj” te kako je obilježavanje 9. siječnja “veliki dan za cijeli srpski narod”.
Ustavni sud Bosne i Hercegovine u studenom 2015. godine je donio pravorijek kojim je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS proglasio neustavnim, jer se njime izražavaju samo interesi srpskog naroda.
Parlament tog entiteta obvezao je da u roku od šest mjeseci zakon o blagdanima uskladi sa sudskom presudom, no vlasti RS najavile su kako to neće poštovati.
Isto stajalište je 2013. godine zauzela i Venecijanska komisija, stručno pravo tijelo Vijeća Europe, ocijenivši kako se obilježavanjem 9. siječnja diskriminiraju Hrvati i Bošnjaci kao pripadnici konstitutivnih naroda čija je jednakopravnost u tom entitetu zajamčena ustavom.
Deveti siječnja se obilježava kao dan RS u znak sjećanja na taj datum 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine donijela odluku o uspostavi “republike srpskog naroda u BiH”, koja je kasnije preimenovana u “srpsku republiku BiH” da bi naknadno dobila sadašnje ime koje je priznato tek 1995. godine temeljem odredbi Daytonskog sporazuma.
Odlukom iz siječnja 1992., za koju nije postojala nikakva ustavna osnova, zatraženo je i da dijelovi BiH u kojim su Srbi većina ostanu u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom, što je bio pokušaj sprječavanja proglašenja samostalnosti BiH kao neovisne države.
Pokušaj nasilnog zadržavanja dijelova BiH u “skraćenoj” Jugoslaviji doveo je do rata i masovnog progona nesrba s područja današnje RS.
Justitia et pax: Jednakopravnost Hrvata u RS “izvrgnuta ruglu”
“U entitetu RS danas nedostaje više od 90 posto predratne hrvatske odnosno katoličke populacije”, podsjetila je komisija Justitia et pax Biskupske konferencije BiH u svom izvješću u povodu 20. obljetnice potpisivanja Daytonskog sporazuma, upozoravajući kako je uz to pravo na jednakopravnost Hrvata u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti RS danas “izvrgnuto ruglu”.
Subotnje obilježavanje 9. siječnja kao dana RS izazvalo je brojne negativne reakcije.
Potpredsjednik RS Ramiz Salkić ocijenio je ovu proslavu uvredom za sve žrtve etničkih progona, upozorivši kako je nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH teško kršenje Daytonskog sporazuma.
Na obvezu poštivanja odluka Ustavog suda BiH posebnom je izjavom u subotu podsjetilo veleposlanstvo SAD u BiH, a voditelj misije OESS-a u BiH Johnatan Moore istaknuo je kako RS nije nikakva država.
“RS nema ni suverenitet ni državnost. To je entitet i postoji samo zahvaljujući Daytonskom sporazumu”, izjavio je Moore.
U Srebrenici, mjestu koje je trajni podsjetnik na sve strahote rata u BiH i gdje je počinjen genocid u kojemu je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka, u subotu su udruge koje čine članovi obitelji ubijenih organizirale prosvjedno okupljanje podsjećajući pritom na sve žrtve.
Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković kazao je kako za Bošnjake 9. siječnja kao dan RS ne predstavlja ništa ni sa zakonskog, kao ni s povijesnog stajališta.
“Ovaj datum ne predstavlja ništa jer je nametnut Bošnjacima. Ovaj entitet je napravljen samo za jedan narod i obilježavanjem ovog datuma dokazuje se da je tomu tako”. kazao je Duraković lokalnim medijima.

Komentiraj