HINA / Sava RADOVANOVIĆ / TANJUG

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u ponedjeljak odluku Opće konferencije UNESCO da Kosovo ne postane članicom te organizacije kao “poruku građanima da Srbiju nitko ne može gaziti ni uniziti” i da ona to neće dopustiti.

“Srbija se danas suprotstavila mnogo moćnijima od sebe – nismo pobijedili, ali oni nas nisu ponizili ni politički”, istaknuo je Vučić na izvanrednoj konferenciji za novinare u vladi Srbije.

Prema njegovim riječima, “Srbija polako, ali sigurno. uči, u najmanju ruku, da ne gubi”,  što je ilustrirao primjerima zaustavljene rezolucije o Srebrenici, odustajanjem Hrvatske od “ekonomske agresije” blokadom granice te odlukom Opće skupštine UNESCO-a da Kosovo ne postane članicom te organizacije.

Vučić je poručio Prištini da na uvrede neće odgovarati uvredama već se zalaže za nastavak dijaloga i rješavanje problema kroz razgovor.

 

  • Reagirajući na odluku UNESCO-a, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je odbijanje članstva Kosova “velika pobjeda Srbije”, ustvrdivši kako je glasovanje pokazalo da “Srbija ima prijatelje i utjecaj u svijetu” i odbacivši tvrdnje svjetskih medija kako je odluka UNESCO-a zapravo pobjeda Rusije.

 

Predsjednik parlamentarnog odbora za Kosovo Milovan Drecun drži da je “zadan snažan udarac zagovornicima kosovske neovisnosti” i da je “pobijedilo međunarodno pravo”.

“Ovo je zapavo bio pokušaj da se s mrtve točke pokrene proces međunarodne verifikacije jednostrano proglašene neovisnosti Kosova”, ocijenio je Drecun za agenciju Beta.

Srbijanski mediji prenose da je, s druge strane, oporba na Kosovu razočarana odlukom UNESCO-a i traži prekid dijaloga s Beogradom.

Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja izrazila je žaljenje zbog neuspjeha, dok radikalni pokret Samoopredjeljenje traži prekid dijaloga Beograda i Prištine sve dok Srbija ne prizna kosovsku neovisnost, uz prekid provedbe bruxelleskog sporazuma i stopiranje uspostave Zajednice srpskih općina.

Komentiraj

FOTO:HINA / Sava RADOVANOVIĆ / TANJUG
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.