Srbijanski premijer Aleksandar Vučić odbacio je u četvrtak optužbe Hrvatske demokratske zajednice i nazvao besmislenim stajalište HDZ-a da se on i njegova vlada miješaju u unutarnje stvari Hrvatske u povodu prijepora o uporabi ćirilice u Vukovaru, te poručio da će uvijek inzistirati na pravima Srba u Hrvatskoj, bez namjere da traži promjenu izborne volje hrvatskih građana.

“Kao predsjednik vlade Republike Srbije imam obvezu odgovorno i ozbiljno odgovarati na nerijetko i pomalo besmislene optužbe koje dolaze na račun naše zemlje i naše vlade i našeg naroda. Ovo je jedna od tih”, izajvio je Vučić za agenciju Tanjug.

Vučićevom reagiranje uslijedilo je nakon priopćenja HDZ-a i ocjena da su Vučić i njegova vlada zahtijevali raspuštanje gradskog vijeća Vukovara zbog odluke o uporabi ćirilice, što je ocijenjeno kao miješanje u unutrašnja pitanja Hrvatske.

“Nikada ni ja kao predsjednik, ni vlada Srbije nismo tražili bilo kakvo raspuštanje bilo kojeg gradskog vijeća. Nismo tražili promjenu izborne volje hrvatskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mjestu, niti smo tražili promenu volje srpskog naroda ni u Vukovaru, niti u bilo kojem drugom mestu…Nismo se miješali nikada u ono što je hrvatski narod odlučivao i svi ostali građani Hrvatske”, istakao je srbijanski premijer.

Vučić je naglasio da se zahtjevi iz Beograda odnose samo na “temeljna, elementarna prava za srpski narod” i da će ta prava i dalje tražiti.

 

  • Srbijanski premijer poručio je da će on i vlada na čijem je čelu “istovremeno ulagati i u budućnosti ogromne napore i veliku energiju” da sačuvaju dobre odnose s Hrvatskom.

 

Vučić je, kako su večeras prenijeli beogradski elektronički mediji, poručio predstavnicima HDZ-a kako je “ukoliko im je lakše, uvijek bolje da napadnu njega kao predsjednika vlade Srbije i srpsku vladu”.

“Ali, voljeli bismo da Srbi u Hrvatskoj mogu živjeti u miru, imati punu slobodu izražavanja, pravo na korištenje svog jezika i pisma”, rekao je Vučić, naglasivši da bi u tom slučaju i on i srbijanska vlada bili zadovoljni i “više ni na koji način u budućnosti ne bi ni reagirali”.

Vučić se, kako je rekao, nada “da jedini način vođenja uspješne izborne kampanje” u Hrvatskoj “neće biti taj da se nešto kaže ili učini protiv Srba”.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin je prije dva dana zamolio hrvatsku vladu da reagira na odluku vukovarskog Gradskog vijeća po kojoj nisu predviđene dvojezične table na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru koju je nazvao “rasizmom”, te sugerirao Zagrebu da raspusti gradsko vijeće Vukovara čiji su članovi “pjevali ustaške pjesme”, a te video-snimke o tom incidentu podijeljene na društvenim mrežama.

Reagirajući na te Vulinove izjave HDZ je ocijenila kako” zahtjev srpske Vlade da se raspusti vukovarsko Gradsko vijeće” zbog nedavnih izmjena statuta Grada Vukovara, “svjedoči da si službeni Beograd i dalje uzima pravo miješati u unutarnja hrvatska pitanja te Vukovarkama i Vukovarcima, i svim građanima Hrvatske, nametati vlastita politička stajališta”.

Komentiraj

FOTO:HINA/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.