Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u srijedu je izjavio kako se mora razgovarati o odluci vukovarskog gradskog vijeća da ukine ćirilične natpise u tome gradu, čime je reagirao na izjave dužnosnika EU da Bruxelles nije nadležan za to.

“Kad je u pitanju Srbija, izjašnjavali su se i o mnogo manje važnim pitanjima i držali predike. O temeljnim vrijednostima EU, za koje se svi zalažemo – demokraciju, slobodu, ljudska i manjinska prava – nemaju reakciju na svoju državu članicu, a miješaju se u nešto što nema veze sa temeljnim vrijednostima i to u zemlji koja još nije članica Unije”, rekao je Vučić u povodu prijepora koje je izazvala odluka vukovarskog gradskog vijeća o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

 

  • “Hrvatska jest suverena zamlja, ali ovo su stvari o kojima se mora govoriti. Zamislite da smo mi ukinuli latinicu u Beogradu ili Subotici – to bi bio skandal svjetskih razmjera”, rekao je Vučić, naglašavajući da će ustrajati u borbi za prava Srba te da Srbija neće uskraćivati prava nikome.

 

“Nikada nećemo uskraćivati prava nekom drugom narodu kod nas. Koristite latinično, ćiriličko pismo, u Srbiji možete slobodno, ovo je slobodna i otvorena zemlja”, poručio je srbijanski premijer.

Ministar pravosuđa u Vučićevoj vladi Nikola Selaković izjavio je također u srijedu da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ocijenivši da ona predstavlja pitanje civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda.

Komentiraj

FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.