Razgovor o stvaralaštvu nagrađivanog srpskog književnika Srđana Valjarevića otvorio je u petak u Rijeci program “Europom u 30 knjiga” 10. riječkog festivala autora i sajma knjiga vRIsak, a riječka čitateljska publika dobila je priliku saznati ponešto o piščevoj borbi za život ispričanoj u njegovu nagrađivanu romanu “Dnevnik druge zime”.

Prvo predstavljanje u sklopu festivalskog programa posvećenog suvremenim europskim autorima vodio je u Book caffeu Dnevni boravak umjetnički direktor vRIska Drago Glamuzina, urednik knjige i glavni urednik organizatora festivala, nakladničke kuće VBZ.

Kazao je kako je Srđan Valjarević jedan od najčitanijih i danas najzanimljivijih srpskih pisaca, kojemu je knjiga “Dnevnik druge zime” donijela čitav niz nagrada u Srbiji i inozemstvu.

Knjiga je prvi put objavljena 2006., a VBZ ju je upravo objavio u svojoj biblioteci “Europom u 30 knjiga”, iz koje je proizašao istoimeni festivalski program.

“Riječ je o autobiografski intoniranom tekstu u kojemu se autor suočava s posljedicama upale leđne moždine i živaca uslijed pretjeranog opijanja, što ga je ostavilo nepokretnim”, rekao je Glamuzina.

Knjiga je zapravo Valjarevićev dnevnik borbe za život, za novi početak nakon svakodnevnog razornog uništavanja alkoholom koje ga je dovelo do teške bolesti i invalidskih kolica.

“Prvo se morao suočiti s takvom dijagnozom, pa su uslijedila kolica, pa hodalica, pa štap, pa pokušaji da što više hoda bez štapa. Upravo je o tome ta knjiga, koja je kronika njegovih šetnji Beogradom”, istaknuo je Glamuzina.

Dnevnik autor vodi svaki dan tijekom četiri mjeseca, od 1. prosinca do 31. ožujka. U njemu opisuje borbu sa svojim nogama – on svaki dan pokušava napraviti što više koraka, doći malo dalje nego jučer.

Njegov je cilj svaki dan napraviti 100 metara više, sve dok ne uspije proći u jednom komadu put od svog stana do Kalemegdana.

Roman u sebi zapravo sadrži dvije knjige – jer druga su njegova razina pjesme, njih 30, razasutih po knjizi, u kojima Valjarević opisuje ono što je bilo prije tih šetnji Beogradom, svoj boravak u bolnici nakon teške bolesti.

Autor ne opisuje samo kako uči ponovo hodati, nego i kako ga je bolest promijenila, napomenuo je Glamuzina, jer nakon što ostanete bez nogu i shvatite da vam je život ugrožen, sve se mijenja – način na koji ste razmišljali o životu, od odluke da više ne pije do vrijednosti koje su mu bile važne.

Zbog recidiva bolesti nakon više od deset godina Valjarević je bio prisiljen u posljednji trenutak otkazati gostovanje na vRIsku, zbog čega je promocija održana bez njega.

Srđan Valjarević (1967.) suvremeni je srpski književnik, nagrađivani autor proznih knjiga “List na korici” (1990.), “Ljudi za stolom” (1994.), “Zimski dnevnik” (1995.), “Dnevnik druge zime” (2005.) i “Komo” (2006.), također objavljene kod nas. Napisao je i dvije zbirke pjesama, “Džo Frejzer i 49 pesama” (1992.) i “Džo Frejzer i 49 (+24) pesama” (1996.).

Živio je u Berlinu, Amsterdamu, Grčkoj i Budimpešti, a sada živi u Beogradu. Knjige su mu prevedene na engleski, njemački, francuski, švedski, španjolski, talijanski, albanski, ukrajinski, bugarski, slovenski i makedonski jezik.

Valjarević je prvo književno ime predstavljeno riječkoj publici u sklopu festivalskog programa “Europom u 30 knjiga”, proizašlog iz istoimene VBZ-ove biblioteke u sklopu koje će se tijekom tri godine objaviti 30 proznih knjiga iz 30 europskih zemalja.

Festival će u tome razdoblju ugostiti 15 objavljenih autora, a ove godine ugostit će ih ukupno pet – uz Valjarevića, uglednu maltešku spisateljicu Clare Azzopardi, latvijskog književnika Janisa Jonevsa, makedonsku spisateljicu Lidiju Dimkovsku, te kosovskog književnika Begea Cufaja.

Komentiraj