Vrhovni sud ponovno će odlučivatio o aferi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandić “štandovi” – ovoga puta o zakonitosti iskaza svjedoka za koje obrana tvrdi da su ispitani nezakonito, dok Uskok smatra da obrana zahtjevom za izuzećem tih dokaza samo odugovlači postupak.

Zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković kazao je da je obrana na sjednini optužnog vijeća zatražila da se iz spisa kao nezakoniti izdvoje zapisnici o ispitivanju svjedoka. Županijski sud to je odbio i odgodio optužno vijeće do odluke Vrhovnog suda, rekao je Mišković.

“S obzirom na praksu Županijskog i Vrhovnog suda smatramo da je riječ o odugovlačenju postupka”, ustvrdio je tužitelj.

No, Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković tvrdi da nije riječ o odugovlačenju obrana, već da obrana nije imala mogućnosti sudjelovati u ispitivanju svjedoka.

“Smatramo da je to povreda prava na dobru obranu. Dosta dugo forsiramo takav stav. Za sada Županijski i Vrhovni sud takve prijedloge odbijaju, no mi smatramo da se u kaznenom pravu dosta stvari mijenja. Tako se mijenjaju i određeni stavovi i to će jedan dan možda biti dobar argument na sudu u Strasbourgu, s obzirom da sud u Strasbourgu smatra da to predstavlja povredu prava na pravično suđenje i povredu prava na dobru obranu”, kazao je Sloković.

Na pitanje očekuju li da će na taj način promijeniti sudsku praksu Sloković je kazala da se, s obzirom da im Zakon o kaznenom postupku daje apsolutno uporište za takav stav, nadaju da će se zakon početi primjenjivati na drugačiji način.

“Dosta stvari se izmijenilo. Presude iz Strasbourga postaju temelj za promjenu prakse u Hrvatskoj. Mi zbog toga pokušavamo, a vrijeme će pokazati jesmo li u pravu mi ili oni”, dodala je Sloković.

Pojasnila je i da nije riječ o odugovlačenju postupka jer obrana svoje argumente mora “sada iskaknuti kako bi ih mogla koristiti kasnije”.

Sloković je rekla da u ovom slučaju nisu tražili izdvajanje snimki razgovora iz istrage, kao što su to učinili u najvećoj Bandićevoj optužnici u aferi Agram. O izdvajanju navodno nezakonitih dokaza u tom slučaju čeka se mišljenje Vrhovnog suda pa će se s obzirom na tu odluku postaviti i u ovom slučaju, kazala je Sloković.

Prvu optužnicu protiv Bandića za tzv. aferu štandovi optužno vijeće sutkinje Tanje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju prošle godine, zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni sud je u svibnju prihvatio Uskokovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka, “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Vrhovni sud je zaključio da u činjeničnom opisu zlouporabe položaja i ovlasti za koje se Bandić i ostali terete “nije potrebno navoditi blanketne norme koje su eventualno prekršene, jer se ono može počiniti, a da se pritom ne krše takve norme, već počinitelj koristi svoja ovlaštenja na protupravan način u materijalnom smislu, tj. u obavljanju službene radnje formalno ostaje u granicama ovlasti određenih za njegovu funkciju…”.

Uskok Bandića u “aferi štandovi” tereti da je zajedno sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi “U ime obitelji” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Komentiraj

FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.