Vrhovni sud odbio je žalbu Uskoka na rješenje kojim je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u studenom odlučilo da se bivši premijer i čelnik HDZ-a Ivo Sanader može bez jamčevine i mjera opreza braniti sa slobode od optužbi za korupciju.

Sanader je pušten iz zatvora u Remetincu 25. studenog nakon što je ranije Ustavni sud zaključio da je Vrhovni sud nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić kazali su tada da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda. “Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora”, kazala je Sloković.

  • Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak upozorila je tada da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na drugačiji način.

Vrhovni sud je međutim u obrazloženju svoje odluke naveo da prvostupanjski sud u pobijanom rješenju sasvim jasno, valjano i potpuno daje razloge zbog kojih smatra da više ne postoje razlozi za daljnje zadržavanje Sanadera u istražnom zatvoru, iako u pobijanom rješenju u jednom dijelu citira odluku Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Takvo pozivanje prvostupanjskog suda na odluku Ustavnog suda nije dovelo do nezakonitosti pobijanog rješenja, a niti je time počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka, zaključio je Vrhovni sud, koji je utvrdio da je Uskokova žalba neosnovana.

„Uvažavajući upravo odredbu Ustavnog zakona o obveznosti poštivanja pravnih stajališta Ustavnog suda u odnosu na konkretan predmet u kojem je utvrđeno da je došlo do povrede optuženikovog ustavnog prava, ocjena je i ovog suda da razlozi koji su prvotno opravdavali zaključak da na strani Sanadera postoji opasnost od bijega sada u svjetlu proteka vremena te činjenica vezanih uz optuženikovu osobnu situaciju, koje utvrđuje prvostupanjski sud u pobijanom rješenju, više nisu ‘dostatni’ i ‘relevantni’ da bi opravdavali daljnje zadržavanje u istražnom zatvoru“, naveo je Vrhovni sud na svojim web stranicama.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.