Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati (HNS) zadovoljna je rezultatima nedavnih parlamentarnih izbora i priprema se za lokalne, izjavili su u subotu predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i njegov zamjenik varaždinski župan Predrag Štromar, nakon sjednice stranačkoga Predsjedništva i Središnjeg odbora.

Sjednica je održana u zagrebačkome hotelu Internationalu gdje su Vrdoljak i Štromar novinarima potvrdili kako je, nakon provedene analize, zaključeno da je stranka zadovoljna postignutim rezultatima na parlamentarnim izborima.

Štromar je istaknuo da HNS ima više preferencijalnih glasova nego na izborima održanim u studenome 2015. godine, a na ovim izborima bio je manji odziv građana. To znači da je kontinuitet HNS-a siguran i kvalitetan, a po tomu izgleda da i nova generacija koja je preuzela HNS radi dobro i građani to honoriraju, ustvrdio je.

Zamjenik predsjednika HNS-a spomenuo je i kako je njihov europarlamentarac Jozo Radoš uputio Europskome parlamnetu amandman da se luka Rijeka, koja do sada bila isključena, uključi u koridor od Jadrana do Baltika. Objasnio je da bi se za to trebao pojačati i pripremiti željeznički koridor prema Italiji kroz Sloveniju za 22,5 tona po osovini što je sada nemoguće pa transport ne može ići kroz Sloveniju željeznicom

Vrdoljak : očekujemo konstituirajuću sjednicu Sabora 14. listopada i imenovanje nove vlade.

HNS očekuje da će se konstituirajuća sjednica Hrvatskoga sabora održati 14. listopada, i da će na istoj sjednici biti imenovana i nova Vlada Republike Hrvatske, rekao je predsjednik stranke Vrdoljak. Istaknuo je kako je HNS već počeo pripremati lokalne izbore i definirati politike liberalnoga građanskog centra do 2020. i 2021. godine te se, kako je rekao, “stranka pretvara u ono što su potvrdili i rezultati izbora – u relevantnu i stabilnu alternativu HDZ-a i Mosta u Hrvatskome saboru”.

Komentirajući novinarsku primjedbu da je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković rekao da postoje odeđeni kontakti HNS-a i HDZ-a te na pitanje s kim to u HNS razgovaraju predstavnici HDZ-a, odgovorio je da to pitanje trebaju postaviti  Plenkoviću te ustvrdio kako ne postoje bilo kakvi kontakti HDZ-a i HNS-a.

Vrdoljak: Trenutak je vrlo kritičan, dolazi do anarhije- na HRT-u, Zakona o brzom interentu itd.

Ponovio je i konstataciju koju je u subotu izrekao u Intervjuu tjedna na I. programu Hrvatskoga radija, kako je HNS već prvoga dana nakon parlamentarnih izbora rekao da su HDZ i Most, s obzirom na rezultate izbora,  oni koji trebaju formirati vladu i preuzeti odgovornost .

“Trenutak je vrlo kritičan i dolazi do anarhije – na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) koja sada nema šefa, u nerealizaciji programa povećanja plaća, Zakona o brzom internetu i mnogim drugim stvarima zbog predugih i nepotrebnih pregovora. Ovo je kontinuitet vlade – HDZ i Most formiraju novu vladu i zašto trebaju tolike tjedne potrošiti na politička prepucavanja, a trebaju početi raditi u interesu hrvatskih građana na što smo ih i pozvali”, izjavio je Vrdoljak.

Predsjednik HNS-a je na pitanje kako ocjenjuje pregovore HDZ-a i Mosta odgovorio kako mu se čini da “HDZ i Most pregovaraju već godinu dana i da nikada nisu izišli iz pregovora”.

Dodao je kako moli  HDZ i Most “da se ne odmaraju vikendom i da se uopće ne odmaraju nego da odmah počnu raditi”. Vrdoljak kaže i kako HNS već radi i priprema političku platformu koju će do kraja godine iznijeti pred hrvatske građane, kao stabilna alternativa bez unutarstranačkih problema i sukoba, otvorena za sve nove ideje i građane koji traže politički i društveni angažman kako bi se dala alternativa Mostu i HDZ-u.

Vrdoljak: HNS ne želi izići na izbore s općim tezama

Na upit u kakvoj kombinaciji planira HNS izići na lokalne izbore, Vrdoljak je rekao da  HNS točno zna kakvi će biti fokusi njihove kampanje i pripreme programa.

 

Objasnio je da se HNS već priprema za lokalne izbore jer ne želi izići s općim tezama, već napisati ozbiljne političke i projektne programe koji se trebaju realizirati u mandatima lokalne uprave u sljedećem razdoblju. Ako to želimo napraviti onda se, ustvrdio je, ne trebamo baviti unutarstranačkim prepucavanjima ni nekim čudnim pregovorima u vladi već odmah početi raditi na programima i predstaviti ih građanima.

Kako ćemo pak izići na izbore u pojedinim jedinicama lokalne samouprave odlučit će se već idući mjesec.

Na izravno pitanje s kim neće surađivati, Vrdoljak je odgovorio – s Glasnovićem recimo; a na ponovljeno pitanje hoće li surađuvati s HDZ-om, podsjetio je da HDZ sada podupire HNS-ova gradonačelnika u Osijeku, a hoće li tako biti i ubuduće to, savjetovao je novinarima, morate pitati HDZ.

Na molbu da komentira riječi predsjednika Srpskoga narodnog ijeća (SNV) Milorada Pupovca koji je zatražio da u javnim poduzećima na upravnim mjestima budu  i predstavnici nacionalnih manjina, Vrdoljak je najprije napomenuo kako je Pupovac izjavio da je bio krivo interpretiran, te ocijenio da 2016. godine na odgovornim mjestima trebaju biti kompetentni profesionalci.

Vrdoljak je potvrdno odgovorio na novinarsko pitanje ide li politika HNS  u pravcu samostalnog izlaska na izbore kako je to ustvrdila Anka Mrak-Taritaš da HNS mora biti spremam izići samostalno na izbore.

Ocijenio je kako je Mrak-Taritaš najbolji kandidat za promjenu koja je potrebna Zagrebu nakon Milana Bandića. Tko će pak i u kojemu trenutku podržati njezinu kandidaturu pokazat će vrijeme, a HNS će, uvjeren je Vrdoljak, s tom kandidatkinjom sigurno pobijediti u Zagrebu.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.