U najvećem gradu na južnom otoku na Novom Zelandu Christchurchu proglašeno je izvanredno stanje zbog teške oluje uslijed koje je evakuirano na stotine domova te je u pomoć stigla i vojska s kamionima kako bi pomogla zarobljenima u rastućim poplavama.

Izvanredno stanje u tom je gradu na Novom Zelandu proglašeno nakon što se izlila rijeka Heathcote potopivši južne dijelove grada u subotu ujutro, što je četvrto široko poplavljeno područje u posljednja 24 sata.

Lokalni mediji izvijestili su da je oko 1.500 ljudi moralo napustiti svoje domove zbog velikog porasta razine vode preko noći, a više od 100 kuća evakuirano je i izvan Dunedina, drugog po veličini grada na jugu otoka.

Osim Christchurcha i Dunedina, izvanredna su stanja proglašena i u Timaru i Otagu, a povodom toga narodu se putem društvenih mreža obratio i novozelandski premijer Bill English.

“Moje su misli s onima na koje utječu vremenske nepogode na južnom otoku. Pratite službene obavijesti i vodite brigu jedni o drugima”, poručio je premijer putem Twittera.

Novozelandski ured za vremenske prognoze objavio je kako su rijeke u pogođenim područjima ostale na vrlo visokoj razini u subotu ujutro, s obzirom da je u nekim područjima palo i više od 200 milimetara kiše u 24 sata, uz predviđanja da će kiša postepeno ‘posustati’ tijekom dana, no i dalje će biti hladne temperature i uvjeti slični mećavi.

Komentiraj

FOTO:EPA/USGS / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.