Najmanje su tri Rusa koja se bore na strani sirijske vojske poginula  a nekoliko ih je ranjeno u granatiranju njihova položaja u ponedjeljak kasno navečer u priobalnoj pokrajini Latakiji, rekao je u utorak provladin vojni izvor.

Ako se ova informacija potvrdi, ove će biti prve ruske žrtve u Siriji otkako je Moskva 30. rujna počela zračne udare kao potporu predsjedniku Bašaru al Asadu.

Rami Abdulrahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava, nevladine organizacije koja prati sukob, rekao je za Reuters da su njegovi izvori na tom području potvrdili pogibiju Rusa, ali nemaju brojčane podatke. Rekao je da najvjerojatnije nije riječ o ruskoj regularnoj vojsci, nego o dragovoljcima.

Provladin izvor dobro obaviješten o vojnim događajima u Siriji rekao je da je barem 20 Rusa bilo na položaju blizu Nabi Junisa kada je pala granata.

“Postoji 90 posto vjerojatnosti da su granatu ispalili militanti”, izjavio je za Reuters, smjerajući na pobunjeničke skupine s kojima se na tom području bori sirijska vojska uz pomoć libanonskog Hezbolaha i iranskih boraca.

Kremlj je poručio da se ruski vojnici ne bore u Siriji, ali da su ondje ruski instruktori i savjetnici koji surađuju sa sirijskom vojskom te snage koje čuvaju ruske baze na zapadu Sirije. Usto je rekao da ne poduzima nikakve korake radi novačenja i raspoređivanja dragovoljaca.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.