Američki državni tajnik John Kerry rekao je u petak da će sljedećih dana razgovarati s ruskim kolegom po dužnosti o američkom prijedlogu za tješnju vojnu suradnju u Siriji i razmjenu obavještajnih podataka.

Kerry je rekao novinarima da će se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom možda sastati u Ženevi, ali je naznačio da bi se detaljniji razgovori vjerojatnije održali na marginama sastanka jugoistočnih azijskih zemalja u Laosu u ponedjeljak i utorak.

Kerry je branio američki prijedlog za tješnju vojnu suradnju s Rusijom, koji su vodeći američki vojni i obavještajni dužnosnici dočekali s velikom sumnjičavošću. Predloženi dogovor, o kojemu je Kerry prošli tjedan razgovarao u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, predviđa da sirijska vlada obustavi napade na pobunjenike koje podupire SAD. Zauzvrat Rusija bi dobila američku obavještajnu pomoć za napade na militantne skupine poput IS-a i Fronte Nusra.

“Predsjednik SAD-a odobrio je i naredio da se ide tim putem”, rekao je Kerry. “To je predsjednikova želja, da se testira jesu li Rusi spremni učiniti ono što su na našim razgovorima u Moskvi rekli da će učiniti”, kazao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.