FaH

Egipatske snage sigurnosti ubile su vodećeg islamističkog militanta osumnjičenog među ostalim za otmicu Hrvata Tomislava Salopeka, objavilo je u ponedjeljak egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova a prenose agencije.

Ahraf Ali al-Gharabali, vođa egipatskog ogranka Islamske države, Provincija Sinaj, ubijen je u razmjeni vatre s egipatskim snagama u sjevernoj četvrti Kaira al-Marj.

Al-Gharabali je osumnjičen za planiranje i izvođenje atentata i bombaških napada, kao i napade na strane državljane, navelo je ministarstvo.

Među njima je i otmica hrvatskog državaljanina Tomislava Salopeka 22. srpnja u Kairu gdje je radio za francusku tvrtku CGG. Islamska država je za puštanje 30-godišnjaka iz Vrpolja tražila oslobađanje muslimanki iz egipatskih zatvora.

 

  • Otmičari su 5. kolovoza objavili video u kojem su prijetili ubojstvom Salopeka, a tjedan dana poslije objavili da su ga obezglavili.

 

Al-Gharabali je bio umješan i u otmicu i ubojstvo američkog inženjera prošle godine, kao i u neuspio bombaški napad na drevni hram Karnak u Luxoru.

Pripadnici Provincije Sinaj ubili su stotine policajaca i vojnika otkako je vojska 2013. svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine.

Komentiraj

FOTO:HINA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.