Drugi vlak Hrvatskih željeznica s osam vagona i oko tisuću izbjeglica i migranta iz Šida je popodne krenuo prema zimskome prihvatnom centru u Slavonskome Brodu, a povjerenik srbijanske vlade za izbjeglice i migrante Vladimir Cucić ocijenio je na šidskom kolodovoru kako  je važno da pravila koja smo zajedno ustanovili zajedno i poštujemo.

Drugi je to vlak koji je u utorak stigao na šidski željeznički kolodvor prema dogovoru koji su nedavno postigli ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović, a kojim je predviđeno da izbjeglice iz Srbije u Hrvatsku ulaze isključivo specijalnim vlakom koji će nekoliko puta na dan prometovati od Šida do zimskoga prihvatnog centra u Slavonskome Brodu.

Ulazak u vlak na peronu u Šidu nadziru hrvatski policijaci kojima svi izbjeglice i migranti moraju predočiti potvrdu o registraciji na području Srbije. Oni koji potvrdu nemaju ne mogu u vlak. Tako u prvi vlak, koji je jutros prema Slavonskome Brodu iz Šida krenuo poslije devet sati, nije pušteno 16 osoba. Do samog kolodvora koji nadziru srbijanski policijaci izbjeglice i migranti dolaze autobusima iz prihvatnog centra u Adaševcima na autocesti Batrovci-Beograd.

“Ono što je dogovoreno počelo se ostvarivati u interesu Srbije i Hrvatske te svih drugih zemalja koje su na izbjegličkoj ruti. Važno je da pravila koja smo zajedno ustanovili zajedno i poštujemo”, izjavio je novinarima na kolodvoru u Šidu povjerenik srbijanske vlade za izbjeglice i migrante Vladimir Cucić. Po njegovim riječima, plan je da iz Preševa, na granici s Makedonijom, svaki dan kreću konvoji autobusa kojim će stići nešto više od tisuću osoba, koliko ih se može smjestiti u vlak.

 

  • “Nepoznanica ostaju redoviti vlakovi i autobusi te priljev izbjeglica i migranata iz Bugarske koji je, nažalost, sve veći”, rekao je Cucić i dodao da iz Bugarske u Srbiju na dan stiže do 700 osoba.

 

Također je rekao kako srbijanske vlasti nastoje da nijedan izbjeglica ni migrant na ukrcaj u vlak ne čeka duže od četiri sata.

Dosadašnje sabirno mjesto kod Berkasova nedaleko od Šida, odakle su izbjeglice prelazile na područje Bapske, neće se zatvarati, nego će se ‘konzervirati’ kako bi se po potebi moglo aktivirati u roku od samo dva sata, objasnio je.

Na primjedbu novinara da dolazi zima, Cucić je rekao kako mogu pregovarati s Grcima, Makedoncima i Hrvatima, ali, dodao je, “sa zimom i Gospodinom Bogom nitko ne pregorava”.

“Zime se najviše bojimo i zato radimo na ustroju prihvatnog centra ovdje preko puta željezničkog kolodvora, u zidanim objektima. Pripremili smo i motel kod Adaševaca te na Principovcu, a pripremit ćemo još jednu lokaciju ovdje u Šidu”, rekao je, dodajući kako vlasti u Srbiji namjeravaju osigurati smještaj za oko 6000 osoba.

Zadovoljstvo početkom provedbe sporazuma između Srbije i Hrvatske o prijevozu izbjeglica i migranata vlakom od Šida do Slavonskoga Broda izrazila je i glasnogovornica UNHCR-a u Srbiji Melita Šunjić, koja je rekla da je prvim vlakom prema Slavonskome Brodu otputovalo 1046 osoba, a otprilike toliko i drugim.

 

  • “Vidljiva je znatna promjena. Ti nesretni ljudi više ne moraju čekati na otvorenome i u blatu da bi prešli u Hrvatsku. Ovo je puno humanije i bolje za sve njih”, dodala je.

 

Jutros je prvi vlak s izbjeglicama i migrantima sa šidskog kolodova ispratio i srbijanski ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, koji je tom prilikom ocijenio da taj događaj “još jedanput potvrđuje da je Republika Srbija organizirana i uspješna”.

Na željezničkom kolodvoru u Šidu mnogo je novinarskih ekipa koje sa zanimanjem izvješćuju o novom transportu izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku. Dosad su izbjeglice dolazile autobusima do Berkasova, odakle su morale pješice nekoliko kilometara do negdašnjega malograničnog prijelaza u blizini Bapske, preko kojega su ulazile u Hrvatsku te su autobusima stizali do prihvatnog centra u Opatovcu. Taj centar prestaje raditi, ali se neće ukloniti. Potpunu će skrb izbjeglice i migranti, nakon što i posljednji napuste Opatovac, od srijede dobivati u prihvatnome centru u Slavonskome Brodu.

Tijekom popodneva i večeri preko Bapske nije prešao nijedan migrant

Pošto je jutros počela provedba sporazuma između Hrvatske i Srbije o prijevozu izbjeglica i migranata vlakom iz Šida izravno do Slavonskoga Broda, preko negdašnjega malograničnog prijelaza kod srijemskog sela Bapske tijekom poslijepodneva i večeri iz Srbije u Hrvatsku nije prešao nijedan izbjeglica ni migrant, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović.

Po njegovim riječima, u prihvatnome centru u Opatovcu, kroz koji je u 40-ak dana prošlo oko 300.000 izbjeglica i migranata večeras je još nekoliko stotina osoba koje će autobusima najprije biti prevezene na kolodvor u Tovarnik, a zatim do prihvatnoga centra u Slavonskome Brodu.

  • Džigumović je objasnio kako je riječ o osobama iz skupine oko 2000 izbjeglica i migranata koji su prošle noći i rano jutros ušli u Hrvatsku preko Bapske iz smjera srbijanskoga mjesta Berkasova. S obzirom na to da se izbjeglice od danas ne više ne registriraju u Opatovcu, te će osobe biti registrirane nakon dolaska u prihvatni centar u Slavonskome Brodu, rekao je Domagoj Džigumović.

U skladu sa sporazumom koji su postigli ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović, izbjeglice i migranti koji iz Srbije prelaze u Hrvatsku izravno će se vlakovima Hrvatskih željeznica prevoziti od Šida do zimskoga prihvatnog centra u Slavonskome Brodu. Centar u Opatovcu ostat će u ‘hladnom pogonu’ kako bi se mogao ponovno aktivirati bude li potrebno.

Prvi vlak prema Slavonskome Brodu krenuo je sa željezničkog kolodvora u Šidu jutros, a plan je da na dan šest kompozicija u zimski prihvatni centar preveze oko 6000 izbjeglica i migranata koji bi iz njega bez dužeg zadržavanja nastavili put prema odredištima u zapadnoeuropskim državama.

Komentiraj

FOTO:Ivica Galovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.