“Vlak slobode” Split-Knin-Split  u spomen na “Vlak slobode” kojim je prije 22 godine označen kraj “Oluje” u Kninu je u subotu dočekao kninski gradonačelnik Marko Jelić  koji je potom zajedno sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina između Splita i Knina položio vijenac na spomenik Hrvatske pobjede “Oluja 95″.

Gradonačelnici i načelnici svih gradova i općina između Splita i Knina u vlak su ulazili na njegovu današnjem putovanju od Splita do Knina.

Andro Krstulović Opara,  koji je potaknuo vožnju današnjega  Vlaka slobode” Split-Knin-Split, je istaknuo kako je “Vlakom slobode” prije 22 godine poslana poruka mira i slobode i označen završetak “Oluje.”

“Čin prolaska ‘Vlaka slobode’ prije 22 godine od Zagreba preko Karlovca, Gospića, Knina do Splita, u kojem je bio državni vrh predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom, bio je simbol hrvatskog zajedništva, i bio je to vlak budućnosti,” rekao je Krstulović Opara.

Krstulović Opara: Infrastruktura  i čvršće povezivanje na hrvatskom jugu-  iskorak koji nam je potreban

Po njegovim riječima 22 godine kasnije, današnjim “Vlakom slobode” ne komemorira se neki događaj iz prošlosti nego se  želi odaslati poruka kako gradonačelnici i načelnici južnohrvatskih i dalmatinski općina pokazuju da “žele i dalje graditi zajedništvo.” Dodao je kako se također današnjim “Vlakom slobode” želi poslati poruka i državnom vrhu da “infrastruktura  i čvršće povezivanje na hrvatskom jugu je iskorak u budućnost koji nam je potreban.”

“Mi smo jako blizu a udaljeni upravo zbog nekvalitetne infrastrukture,” rekao je Krstulović. Naglasio je kako današnji  Vlak slobode  nije samo podsjećanje na onaj od prije 22 godine nego je “to i događaj kojim pokazujemo kako ćemo u budućnosti upravljati našim područjem i što ćemo zahtijevati od Hrvatskih željeznica (HŽ) a time i od državnog vrha.”

“Očekujem sljedeće godine da će ‘Vlak slobode’ iz Zagreba dovesti državni vrh u Split,” poručio je splitski gradonačelnik Krstulović Opara.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić je istaknuo kako je “Vlak slobode” prije 22 godine bio vlak mira i slobode. On je također rekao kako očekuje bolju prometnu povezanost Knina sa Splitom i radi razvoja turizma na kninskom području pri čemu bi se turisti koji dođu u Split “prelijevali u Knin.”

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Petar Škorić je istaknuo kako se na političkoj razini Hrvatska mora sjećati i obilježavati događaje kao što je bio “Vlak slobode” prije 22 godine podsjetivši kako je tada kao časnik Hrvatske vojske i branitelj osobno u Kninu dočekao predsjednika Tuđmana.

“Mi slavimo hrvatske pobjede i cijeli hrvatski narod treba biti ponosan što imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku,” kazao je Škorić.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović,  jedan od današnjih putnika vlaka , podsjetio je kako je prije 22 godine kao zapovjednik raketne topovnjače na brodu dočekao tadašnji “Vlak slobode” te da je ponosan što je bio sudionik tih događaj i što je putnik današnjeg vlaka.

Među sudionicima današnjeg Vlaka slobode bilo je i izaslanstvo bošnjačke nacionalne manjine koje su predvodili predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitu Edin Nurkić te hrvatski branitelj Kadro Kulašin koji je podsjtio kako je prije 22 godine bio angažiran na osiguranju dolaska “Vlaka slobode” u Splitu. Nurkić i Kulašin su istaknuli kako je obilježavanje spomena na događaje kao što je “Vlak slobode” iznimno važno te su istaknuli kako ubuduće u takve svečanosti treba uključivati što više mladih.

Sudionici današnjeg “Vlaka slobode” su po dolasku u Knin obišli Kninsku tvrđavu a u poslijepodnevnim satima je predviđen povratak vlaka u Split.

Komentiraj