Konzervatorski odjel u Dubrovniku zatražio je 26. studenog uklanjanje 18 montažnih adventskih kućica koje je Grad Dubrovnik postavio na Stradun, a iz Grada Dubrovnika su u ponedjeljak poručili kako je za njihovo postavljanje postojala usmena suglasnost UNESCO-a, ICOMOS-a te Ministarstva kulture te poručili kako ih neće ukloniti.

 Konzervatorski odjel je 26. studenog, prije nego su kućice u potpunosti bile postavljene, tražio njihovo uklanjanje ističući kako se navedene građevine postavljaju u najvrjednijoj ulici povijesne jezgre, koja predstavlja njen glavni urbanistički akcent, glavnu komunikaciju između zapadnih i istočnih gradskih vrata, navodi se u dopisu Zavoda objavljenom u tjednik DuList.

”Vrijednost Place je upravo u njenoj protočnosti i mogućnosti njenog sagledavanja u cjelini od Velike Onofrijeve fontane do Gradskog zvonika. Postavljanjem montažnih drvenih građevina uzduž Place taj sklad je u potpunosti narušen i podređen pomodnim načinima korištenja”, stoji u dopisu Konzervatora kojim je traženo hitno uklanjanje adventskih kućica.

Iz Grada Dubrovnika su danas reagirali priopćenjem u kojem su poručili kako je postojala usmena suglasnost te poručili kako kućice neće biti uklonjene.

”Za vrijeme nedavne posjete izaslanstva UNESCO-a, ICOMOS-a i Ministarstva kulture RH gradonačelnik Vlahušić upoznao je prisutne s namjerom postavljanja adventskih kućica na Stradunu i pritom naišao na odobravanje te dobio usmenu suglasnost. Povjerenstvo za javne površine Grada Dubrovnik je u okviru svoje nadležnosti donijelo odluku od postavljanju kućica, a nakon mišljenja Konzervatorskog odjela u Dubrovniku od 26. studenog 2015. gradonačelnik je konzultirao nadležne institucije, nakon čega možemo reći da se kućice, koje su privremeno postavljene na Stradun, neće uklanjati do zavšetka božićnog sajma”, stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić zakazao je za sutra konferenciju za novinare pod motom “Ljudi su najljepši ukras Straduna” na kojoj će predstaviti 10 dana Dubrovačkog zimskog festivala.

Komentiraj

FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.