Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u četvrtak je za Dnevnik Nove TV komentirao aktualno stanje s izbjeglicama. Orepić je istaknuo kako imamo dva dva procesa koji se provode na granici, makedonsko-grčkoj – zaštita ‘zelene granice’ i proces profilacije.

“Najbitnija točka je proces profilacije, dogovorom ja danas doslovno definiran obrazac koji podrazumijeva sve uvjete svih zemalja koje su uključene. Drugi sloj koji definira propusnost je određen bilateralnim dogovorima određenih zemalja. Tako da trenutno uopće ne vidim problem eventualnog vraćanja koje se do sada događalo”, rekao je Orepić.

Orepić je dodao kako u ovom trenutku ne postoji potreba za čvršćim zatvaranjem granica s Makedonijom, kao ni za alternativnim pravcima. Ističe kako u ovom trenutku nije vjerojatno da bi migranti slučajno krenuli kroz Bosnu i Hercegovinu. “Svi pokazatelji kazuju da je uopće besmisleno na taj način razmišljati”, kaže Orepić.

Za kraj je poručio kako je proračun veliki izazov, ali se mora donijetio do 10. ožujka. “Što se tiče MUP-a sve se može dirati osim standarda ljudi. To ću zaštititi maksimalno”, zaključio je ministar unutarnjih poslova.

Komentiraj