Odluka Ustavnog suda o ukidanju presude Vrhovnog suda i puštanju Branimir Glavašana slobodu ne pobija dokaze koji su prikupljeni u postupku protiv Glavaša, nego se odnosi na proceduralne stvari iz presude Vrhovnog suda. Ovaj zaključak o odluci Ustavnog suda za Nacional je iznio Vladimir Faber, bivši načelnik osječke policije i čovjek koji je vodio istragu protiv Branimira Glavaša.

[quote_box_center]

  • Vijest o ukidanju presude šokirala je Jadranku Reihl-Kir, ženu ubijenog Josipa Reihl-Kira, koja već godinama za ubojstvo svog supruga krivi upravo Branimira Glavaša.
  • Odluka Ustavnog suda o ukidanju presude Vrhovnog suda i puštanju Branimir Glavaša na slobodu ne pobija dokaze koji su prikupljeni u postupku protiv Glavaša.
  • “Ova odluka Ustavnog suda za mene je dokaz da smo sve radili po zakonu jer sud nigdje ne dovodi u pitanje tijek istrage.“, kaže Jadranka Reihl-Kir.

[/quote_box_center]

“Ova odluka Ustavnog suda za mene je dokaz da smo sve radili po zakonu jer sud nigdje ne dovodi u pitanje tijek istrage, valjanost dokaza i iskaze svjedoka. Iskreno, vjerujem da je cijeli slučaj odrađen profesionalno i da će Vrhovni sud ponovno potvrditi presudu. U pitanju su uglavnom pravne formalnosti iz domene rada Vrhovnog suda, što s radom policije nema nikakve veze”, izjavio je za Nacional Vladimir Faber.

Ustavni sud Republike Hrvatske ukinuo je presudu kojom je Vrhovni sud pravomoćno osudio Branimira Glavaša na osam godina zatvora te je naložio da se ponovi postupak protiv Glavaša. Ustavni sud zaključio je da je Glavaševa žalba na presudu za ratne zločine djelomično osnovana. Vrhovnom sudu naloženo je da preispita jesu li u postupku protiv Glavaša povrijeđene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. “Ukida se presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske broj: I Kž 84/10-8 od 2. lipnja 2010. te se predmet vraća tom sudu na ponovni postupak”, navodi se u odluci Ustavnog suda. Radi se o presudi kojom je Glavašu pravomoćno određena kazna od osam godina zatvora, dvije godine manje nego što mu je nepravomoćno odredio Županijski sud u Zagrebu, a kaznu mu je potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH gdje je odlučio odslužiti zatvor. Do sada je “odradio” tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda. Odluka Ustavnog suda šokirala je Jadranku Reihl-Kir, ženu ubijenog Josipa Reihl-Kira koja već godinama za ubojstvo svog supruga krivi upravo Branimira Glavaša.

“Ne znam što bih rekla na ovakvu odluku Ustavnog suda. Očito da sada kada smo ušli u Europsku uniju pravosuđe može raditi što hoće. Ovakva odluka je sramotna, a još je sramotniji tajming objave odluke. Sada svi raspravljaju o predsjedničkim izborima i ova će odluka Ustavnog suda proći gotovo nezapaženo. Kada je u pitanju Branimir Glavaš više me ništa ne može iznenaditi i znam da je u njegovom slučaju sve moguće, a zna se i kakav je sastav Ustavnog suda i koga suci podržavaju”, rekla je za Nacional Jadranka Reihl-Kir.

S druge strane oduševljenje nisu skrivali u HDDSB-u iz kojeg se doznaje da Glavaša u Osijeku očekuju do kraja tjedna. Glavaš je odluku dočekao u Mostaru, a na Facebooku je objavio komentar na oslobađajuću presudu.

“Ukidanje presude Vrhovnog suda istinska je potvrda legitimiteta argumentirane i principijelne politike HDSSB-a.  Ovo doživljavam kao veliki dan za istinu o Domovinskom ratu i za cijelu Republiku Hrvatsku. Moja svjesnost da sam svih ovih godina nevin zatočen u zatvoru davala mi je snage izdržati sva ta teška iskušenja. No, neka i sve to što sam prošao bude u spomen i u počast svima onima koji su za neovisnu i slobodnu Republiku Hrvatsku dali svoje živote, svoje zdravlje i dijelove svojih tijela”, napisao je Branimir Glavaš na Facebooku, a uz izjavu je objavio i fotografiju proslave.

Ustavni sud u svom obrazloženju piše da je Vrhovni sud pogriješio kada je na zločine počinjene nakon međunarodnog priznanja Hrvatske 8. listopada 1991. godine primjenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba. Prema Ustavnom sudu, Domovinski rat je nakon međunarodnog priznanja Hrvatske imao karakter međunarodnog sukoba te se Vrhovni sud trebao ravnati po odredbama Ženevske konvencije koje se odnose na ratove među državama. Također, Ustavni sud je naložio Vrhovnom sudu da ocijeni jesu li sve stranke u postupku imale ravnopravan status. Vrhovni sud također će morati raspraviti Glavašev prigovor prema kojem je Nikola Vasić, jedna od žrtava zlostavljanja u Osijeku, kvalificiran kao civil, a zločin protiv njega kao ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Glavaš tvrdi da Vasić nije bio civilna žrtva rata te se pritom poziva na postupak koji je 1992. protiv njega pokrenulo Vojno tužiteljstvo u Osijeku zbog kaznenog djela pripremanja oružane pobune. Ustavni sud uvažio je i Glavašev prigovor na davanje statusa krunskog svjedoka Krunoslavu Fehiru. Podsjećamo, Fehir je izvorno bio drugookrivljeni u postupku protiv Glavaša, a teretilo ga se da je sa Zoranom Brekalom izlio kiselinu iz akumulatora u grlo Čedomiru Vučkoviću i zatim pucao u njega. Ustavni sud zaključio je da Glavaš doista nije bio upoznat s činjenicom da je Fehir postao krunski svjedok tužiteljstva, niti je mogao pred sudom iznositi svoje argumente o dokazima koje je Fehir iznio ili uložiti žalbu.

01.07.2014., Osijek - Prvi puta nakon ubojstva nacelnika PU Osjecko baranjske obiljezeno je ubojstvo Josipa Raihla Kira na ulazu u prigradsko naselje Tenja. Obiljezavanje je odrzano u organizaciji Centra za mirovne studije, inicijative mladih za ljudska prava i Srpskog narodnog vijeca  Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
01.07.2014., Osijek – Prvi puta nakon ubojstva nacelnika PU Osjecko baranjske obiljezeno je ubojstvo Josipa Raihla Kira na ulazu u prigradsko naselje Tenja. Obiljezavanje je odrzano u organizaciji Centra za mirovne studije, inicijative mladih za ljudska prava i Srpskog narodnog vijeca
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Vijest o ukidanju presude šokirala je Jadranku Reihl-Kir, ženu ubijenog Josipa Reihl-Kira, koja već godinama za ubojstvo svog supruga krivi upravo Branimira Glavaša. “Ne znam što bih rekla na ovakvu odluku Ustavnog suda. Očito da sada kada smo ušli u Europsku uniju pravosuđe može raditi što hoće. Ovakva odluka je sramotna, a još je sramotniji tajming objave odluke. Sada svi raspravljaju o predsjedničkim izborima i ova će odluka Ustavnog suda proći gotovo nezapaženo. Kada je u pitanju Branimir Glavaš više me ništa ne može iznenaditi i znam da je u njegovom slučaju sve moguće.”

 

Komentiraj