Vlada Srbije donijela je u petak odluku o ukidanju kontramjera prema Hrvatskoj, prenosi b92. Odluka Vlade Srbije odmah stupa na snagu, a kamioni i roba iz Hrvatske po uobičajenoj će proceduri moći ulaziti u Hrvatsku.

“Hrvatska je odustala od jednostranih mjera koje su donijete protiv ekonomskih interesa Srbije. To ne smatram pobjedom Srbije i Vlade, to je pobjeda razuma, budućnosti te kao premijer pozdravljam odluku hrvatske vlade, bez obzira na njene motive”, rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na početku sjednice.

 

  • Potom je predložio da se kontramjere stave van snage. “Nismo ih željeli donijeti, već zaštititi našu zemlju i interese. Naša politička reakcija je donijela rezultat, od večeras će na svim graničnim prijelazima biti omogućen ulaz kamionima sa hrvatskim registarskim tablicama”, dodao je Vučić.

 

Kako je rekao, Europska je unije odigrala ključnu ulogu u rješavanju spora. “Pokazano je da vladavina prava nije samo prazna sintagma, pozvali smo se na poštovanje dogovora o SSP-u. To je pokazalo koliko je Vlada bila u pravu kada je vjerovala u pravno i političko nadmetanje. Naša je argumentacija mogla proći jer ljudi iz EU žele poštivati zakone i slovo ugovora. Mi so dobili podršku, a ne članica EU – to govori o našem odgovornom pristupu i to je jedina politika Vlade Srbije”, poručio je Vučić.

Komentiraj