Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u četvrtak na početku Vladine sjednice na brojne požare duž jadranske obale, zahvalivši se vatrogascima, hrvatskim vojnicima, pilotima eskadrile kanadera i svima koji sudjeluju u gašenju na naporima i nesebičnosti, te poručio kako je na policiji i MUP-u da jasno utvrde i sankcioniraju one koji su podmetali požare.

Požari su, kazao je Plenković, ove godine opustošili velike dijelove priobalja i pogodili brojne hrvatske županije, a razlozi za njih su velika suša, manjak opreza ali i, kako istrage pokazuju, brojna podmetanja požara u nizu županija.

Odgovornost za piromane

“Policija i MUP imaju jasnu obvezu i nalog da utvrde tko su počinitelji i da ih privedu odgovornosti uz najteže sankcije, jer su razmjeri bili veći nego bilo koje godine dosad”, rekao je premijer.

U ime Vlade zahvalio se brojnim vatrogascima, njihovim javnim i dobrovoljnim postrojbama, Hrvatskoj vojsci, Civilnoj zaštiti i pilotima eskadrile kanadera koji dananoćno rade, a dosad su obavili više letova nego cijele prošle godine ili bilo koje godine dosad.

Svi oni su, kazao je, uložili svoje vrijeme, napor i nesebičnost da pomognu u gašenju požara i sprečavanju većih šteta.

“Ključno je da u svemu tome nije došlo do ljudskih žrtava i  uništavanja ozbiljnijih infrastrukturnih objekata. Isto tako, to je poruka da tijekom godine moramo raditi na prevenciji, bilo kroz Hrvatske šume, kroz uređenje poljoprivrednog zemljišta, bilo kroz rad drugih nadležnih službi, da se što je moguće više ovakve situacije izbjegavaju”, rekao je Plenković.

Vlada će, najavio je, u dogovoru s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom naći sredstva i model da nagradi pilote i vatrogasce.

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je posebni natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta, za što je osigurano 150 milijuna kuna. “Natječaji će krenuti početkom listopada i vjerujem da će se svi koji mogu prijaviti za naknadu šteta koje su počinjene. Iskoristit ćemo i europska sredstava kako bi se štete nadoknadile”, poručio je predsjednik Vlade.

Niz rasprava o porezu na nekretnine

Plenović se osvrnuo i na odluku o odgodi donošenja Zakona o porezu na nekretnine, koji bi trebao zamijeniti komunalnu naknadu i spomeničku rentu.

“Očekujem od Ministarstva financija da sa svim zainteresiranim dionicima i javnošću organizira niz tematskih rasprava, na kojima bi se do kraja indentificirali svi aspekti i implikacije tog poreza. Primjena tog zakona je odgođena jer smatramo da ga treba puno detaljnije približiti hrvatskoj javnosti i jedinicama lokalne i područne samouprave”, kazao je.

Također je prokomentirao teroristički napad u Barceloni, rekavši kako su takvi napadi postali kontinuitet, što još jednom podcrtava značaj nacionalne sigurnosti i sustava domovinske sigurnosti, pa i u kontekstu naše nove Strategije nacionalne sigurnosti.

“Kvalitetna suradnja s drugim zemljama, obavještajna suradnja i budnost svih nadležnih institucija, te međunarodna suradnja – tome će Hrvatska dati obol kao zemlja koja ove godine bilježi najbolje rezultate u turizmu od neovisnosti i sigurno da ćemo voditi račun o pitanjima koji su važna za naš gospodarski razvoj”, rekao je Plenković.

Komentiraj