Na zatvorenom dijelu 9. sjednice Vlada Republike Hrvatske u srijedu je prihvatila stajališta za sastanak Europskog vijeća, 17. i 18. ožujka ove godine, priopćila je Služba za odnose s javnošću hrvatske Vlade.

Budući da je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju, ističe se u priopćenju.

Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska, dodaje se.

Hrvatska Vlada će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade RH u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini EU, izvještavati Hrvatski sabor.

Također, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice odgovorila na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 26. siječnja 2016., u vezi s uspostavom minimalnih standarda prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, zatim na Pismo službene obavijesti Europske komisije od 26. siječnja 2016., u vezi s obveznom automatskom razmjenom informacija u području oporezivanja te Pismo službene obavijesti Europske komisije od 26. siječnja 2016., u vezi sa zajedničkim sustavom oporezivanja.

Odgovori koje je Vlada utvrdila bit će proslijeđeni Europskoj komisiji, a uobičajeno je da se sadržaj korespondencije s Europskom komisijom u ovakvim slučajevima javno ne objavljuje, navodi se u priopćenju.

Donesen je i Zaključak o podnošenju molbe. Na temelju Pravilnika o kriterijima za određivanje stupnjeva tajnosti podataka Ministarstva pravosuđa RH  Prijedlog zaključka je klasificiran stupnjem tajnosti “povjerljivo”, te ga nije moguće objaviti, navode iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Komentiraj