Vlada je na sjednici u četvrtak donijela prijedloge zakonskih izmjena kojima se dovršava regulatorni paket za početak primjene modela naplate solidarne naknade, kojom bi se pokrivao dio troškova za energiju socijalno ugroženim građanima.

Predloženim izmjenama Zakona o energiji, prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, ispunjavaju se pravne pretpostavke za osiguravanje sigurne opskrbe imovinski siromašnih građana, na način da se jasno odredi koncept ugroženih kupaca.

“Ne smijemo dozvoliti da se umreženim kupcima iskapčaju električna i toplinska energije i plin u kritičnim vremenima, a da se pritom ne ugroze tehnički odnosi”, kazao je Vrdoljak.

Stoga se ovim zakonskim izmjenama određuje da će se iznos solidarne naknade, način prikupljanja, kriteriji i mjere zaštite te obveze operatera sustava i dobavljača odrediti Uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava, donesenoj na prošlotjednoj sjednici Vlade).

Time se, kaže Vrdoljak, rješava gospodarski problem socijalno najosjetljivije skupine građana na području energetike uoči početka ogrijevne sezone. Naglasio je i kako je s energetskim tvrtkama ispregovaran model “kako ne bi ta solidarna naknada od tri lipe opteretila četiri milijuna hrvatskih građana”.

“Našli smo model gdje se ne ugrožava niti njihov cash-flow niti prihode, a zaštitili smo najugroženije”, rekao je Vrdoljak, te dodao da je bilo teško naći takav model. “Najlakše je bilo poskupjeti energiju za 5 posto, ali pola godine smo tražili model da ne opteretimo ostale građane”, zaključio je.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović je, pak, istaknuo kako je riječ o europskoj mjeri, kakvu imaju i neke druge EU članice.

“Ovo je socijalna i fiskalno razumna mjera iza koje su mjeseci i mjeseci upornog rada i razgovora, to nije nikakav jeftini populizam, upravo suprotno”, istaknuo je Milanović.

Smanjenje parafiskalnih nameta

Uz ostalo, Vlada je donijela i tri odluke kojima se dodatno umanjuju parafiskalni nameti gospodarstvu, odnosno provodi Nacionalni program reformi.

Predloženim izmjenama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama, koje plaćaju pravne i fizičke osobe u općinama i gradovima koje trajno ili sezonski ostvaruju prihod pružanjem ugostiteljskih usluga ili obavljanjem djelatnosti povezanih s turizmom, ta se članarina umanjuje za 15 posto.

Po podacima Fine, 2014. godine je ukupni prihod od tih članarina iznosio 215,27 milijuna kuna, a u Vladi procjenjuju da će se njihovim smanjenjem gospodarstvo u 2016. godini rasteretiti za gotovo 32,3 milijuna kuna

Ujedno, prihvaćenom uredbom o gospodarenju otpadnom ambalažom parafiskalni su nameti u tom sektoru smanjeni za ukupno 10 milijuna kuna godišnje, a donesena je i odluka o pripajanju Agencije za regionalni razvoj Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Komentiraj