Postrojba austrijske specijalne policije održala je u četvrtak, u blizini koruškog graničnog prijelaza Loibl prema Sloveniji, vježbu svladavanja mase izgrednika simulirajući situaciju migrantskog proboja preko granice sa Slovenijom

U vježbi je sudjelovao i veći broj dobrovoljaca koji su “glumili” izbjeglice koji su “probili” granicu i došli na austrijsku stranu.
Ministar obrane Peter Doskozil potvrdio je da se radilo o istoj vježbi kakva je predstavljena prije dva mjeseca na graničnom prijelazu Spielfeld/Šentilj, samo većih razmjera, ali da je obrambenog karaktera te nije nikako usmjerena protiv Slovenije niti najavljuje zatvaranje granice.
Austrijska  ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner izjavila je u četvrtak u Bruxellesu da će ta zemlja i dalje povremeno kontrolirati dokumente onih koji ulaze u Austriju te da je temeljni uvjet za povratak na uobičajeni schengenski režim bez granične kontrole uspostava nadzora vanjskih granica Eurospke unije.
Vjeruje se da će povremene kontrole na južnoj austrijskoj granici prema Sloveniji ipak popustiti nakon što je obustavljen iregularni priliv migranata balkanskom rutom pa je Austrija u znak dobre volje već povukla 200 policajaca i 400 vojnika, koji su zadnjih mjeseci kontrolirali širi pojas uz granične prijelaze prema Sloveniji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.