Visoki upravni sud odbio je žalbu Ministarstva financija na presudu Upravnog suda kojom je 2013. utvrđeno kako Grad Zagreb nije nezakonito koristio novac za decentralizirane funkcije, što znači da Grad državi ne duguje 337 milijuna kuna, kako je tvrdilo Ministarstvo, potvrdio je u petak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Imamo dvije dobre vijesti. Ured za financije je dobio odluku Visokog upravnog suda, oko naših sredstava koja za nas nikad nisu bila upitna i to je očekivano. To je samo dokaz da u Hrvatskoj vlada trodioba vlasti i da smo, hvala Bogu, demokratska zemlja. To ulijeva optimizam”, rekao je Bandić novinarima u petak, na otvorenju dijela saniranog kolnika Vukovarske ulice.

 

  • Prije tri godine, tadašnji ministar financija Slavko Linić Zagrebu je zaprijetio da će zbog nezakonitog korištenja decentraliziranih sredstava blokirati gradski proračun kako bi naplatio 337 milijuna kuna. Riječ je o novcu za decentralizirane funkcije, odnosno za školstvo, vatrogasce i bolnice, koji je, po mišljenju tadašnjeg ministra, Grad Zagreb trebao uplatiti državi.

 

Na takvo rješenje Grad se žalio Upravnom sudu, koji je godinu dana kasnije presudio u korist gradskog proračuna i poništio rješenje Ministarstva financija. Tom je presudom potvrđeno da Zagreb može u gradskoj blagajni zadržati 750 milijuna kuna.

Nakon presude Visokog upravnog suda, u gradskoj upravi očekuju kako će im za pravo dati i Trgovački sud, pred kojim su tražili povrat 205 milijuna kuna prethodno uplaćenih u državni proračun, a računaju da bi se taj iznos s kamatom mogao popeti na 400 milijuna.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Daniel KASAP
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.