Oko 21 sat u izbjegličkom kampu u Brežicama ponovno je uočena vatra. Na mjesto događaja stigli su vatrogasci, a policija je poslala oklopna vozila i pse, prenosi N1.

Upitan što se zapalilo u kampu jedan slovenski policajac odbio je išta reći uz komentar: “Hoćete da vam vratimo izbjeglice pa da vam povećaju natalitet?”

U tjedan dana u Sloveniju ušlo 50.000 migranata, Cerar ne isključuje ogradu

Slovenska policija objavila je u petak da je u tu državu preko Hrvatske u manje od tjedan dana ušlo više od 50.000 migranata i izbjeglica, od čega samo u četvrtak u rekordnom danu njih 9.400, a premijer Miro Cerar je prilikom posjeta prihvatnom centru u Brežicama u petak  ponovo upozorio da je priljev izbjeglica iz susjedne Hrvatske prevelik i nekoordiniran sa Slovenijom.

Zbog toga slovenska vlada ne isključuje mogućnost postavljanja  fizičke barijere na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom ako se ne nađe zajedničko europsko rješenje, a pritisak izbjeglica bude prevelik.

“Slovenija se nada europskom  rješenju za obuzdavanje izbjegličkog vala i to želi, no zbog nekooperativnosti susjednih država ili same Europske unije mogla bi biti prisiljena pojačati sadašnje mjere zaštite granice”, kazao je Cerar u Brežicama, gdje se u kampu nalazi više tisuća izbjeglica.

  • Iako slovenska vlada nije pristaša postavljanja ograda, u slučaju zaoštravanja situacije ne isključuje postavljanje tehničkih zapreka na granici, dodao je slovenski premijer.

“Nadam se da će Hrvatska shvatiti da  njihov način postupanja nije pravi. Mi im nudimo ruku suradnje”, kazao je Cerar.

Međutim, nije komentirao izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojiića da je Hrvatska ponudila Sloveniji da se migranti koji u velikom broju pristižu u Hrvatsku u Sloveniju transportiraju vlakovima sve do Šentilja na austrijskoj granici, ali da to slovenska vlada prešućuje.

Cerar je i u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju Hrvatsku optužio zbog navodne nehumanosti, rekavši da bez obavještavanja slovenske strane dovodi migrante na slovensku granicu, te da su u proteklih dana oni morali noću prelaziti nabujalu Sutlu iako je među njima bilo mnogo žena i djece.

Cerar je u petak u Brežicama kazao da bi Europska unija morala brzo uvjeriti Grčku da zaustavi nekontrolirani prijelaz izbjeglica iz Turske, preko europske vanjske i schengenske granice, jer to državama na njihovoj balkanskoj ruti stvara ogromne probleme.

Više od tisuću migranata čeka u Berkasovu

Više od tisuću migranata čekalo je kasno popodne u srbijanskome mjestu Berkasovu na prijelaz granice s Hrvatskom, a istodobno ih se još nekoliko stotina iskrcavalo na dva i pol kilometara udaljenom raskrižju za Berkasovo i Šid, do kojega autobusi dovoze migrante, okreću se i idu po nove.

Dušica Poletan iz šidskoga Crvenog križa rekla je kako na dan podijele između tisuću i tisuću i pol paketa pomoći za djecu, žene i starije osobe. Dodala je da je dio izbjeglica i migranata u prihvatnome centru na Principovcu, koji je namijenjen ugroženim kategorijama kao što su žene i djeca. Po njezinim riječima, iako se izbjeglice i migranti ne žele dugo zadržavati na Principovcu, mnogi od njih toliko su iscrpljeni od puta da su na to jednostavno prisiljeni.

Duž prilaznog puta prema Hrvatskoj, na negdašnjemu malograničnom prijelazu kod Bapske mnogo je vozila humanitarnih organizacija, a najviše izbjeglica i migranata okuplja se oko mjesta na kojem se dijele sirupi za djecu protiv kašlja i za snižavanje temperature. Znatan je i angažman medicinskih djelatanika koji izbjeglicama i migrantima previjaju izranjavana stopala, puna žuljeva od dugog pješačenja.

  • Iako su se ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović u petak na Bajakovu, među ostalim, dogovorili o većem angažmanu srbijanske policije na granici kod Berkasova, uza samu graničnu crtu, popodne se nije mogao vidjeti nijedan srbijanski policajac. Samo nekoliko njih bilo je nekoliko stotina metara dalje, ali bez vidljivog angažmana.

Dvojica ministara također su se dogovorila da će izbjeglice i migranti, čim se završi zimski tranzitni centar u Slavonskome Brodu, u Hrvatsku, umjesto preko Berkasova i Bapske, iz Šida dolaziti vlakom do Slavonskog Broda. “Ne znam kako to misle provesti niti što bi to moglo značiti za nas koji živimo u Šidu. Bojim se svega”, rekao je 62-godišnji mještanin. Slično misli i mnogo mlađi Stefan, koji se ne slaže s tim da njegov grad, kako je rekao, postane tranzitni centar za izbjeglice. “Može biti svega, ali i ne mora. Ipak nije ugodno”, rekao je.

Po informacijama s Radio Šida, u Adaševcima su počeli radovi u napuštenom motelu, koji bi trebao služiti kao prihvatni centar, a u tijeku su radovi na postavljanju grijanja u prihvatnom centru u Principovcu. Sve bi trebalo napraviti u sklopu faze “C” koju je Srbija pripremila u slučaju zatvaranja granica, navodi Radio Šid.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.