Međunarodni Dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj u srijedu je obilježen u Virovitici svečanom sjednicom Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), dodjelom godišnjih nagrada i priznanja za promicanje sustava civilne zaštite i za naročit pothvat u 2016. godini.

„Državna uprava za zaštita i spašavanje u kontinuitetu radi na izgradnji učinkovitog i prilagodljivog, polivalentnog sustava civilne zaštite s ciljem daljnje profesionalizacije i razvoja sustava u Republici Hrvatskoj, kao i još bolje prepoznatljivosti u međunarodnim razmjerima kroz pružanje pomoći državama pogođenim katastrofama“, rekao je na svečanosti ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić.
Dodao je kako se u svemu treba okrenutu budućnosti, novim izazovima i zadaćama koji će pomoći uspostaviti još učinkovitiji i moderniji sustav civilne zaštite koji je spreman odgovoriti na sve prirodne i civilizacijske velike nesreće i katastrofe i adekvatno ulagati u preventivu koja bi trebala bitno smanjiti posljedice štete uzrokovane elementarnim nepogodama.
„Kao članica Europske unije i NATO -a  Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja je u mogućnosti ponuditi međunarodnu pomoć državama pogođenih katastrofom što je do sada više puta pokazala. Razvoj i djelovanje sustava Civilne zaštite odgovornost je i obaveza svih razina, uključujući svakog pojedinog građana, pravne osobe i udruge“, rekao je Lozančić
Godišnje nagrade za naročiti pothvat u 2016. godini dobili su Vladimir Paušić, član Hrvatske gorske službe spašavanja –stanice Rijeka i Dino Škamo, pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka za spašavanje pilota srušenog motornog zmaja iz ledenog  jezera, Leonarda Novaković i Domagoj Kereta iz Slavonskog Broda za spašavanje dječaka od posljedica strujnog udara  i Robert Fajt iz Karlovca za spašavanje mladića iz stana zahvaćenog požarom.
„Moram priznati da mi je lakše bilo uletjeti u gorući stan i učiniti to nego biti na ovoj govornici. Vjerujemo da smo samo obavili svoju građansku dužnost i da bi svatko od nas postupio isto u takvoj situaciji“, zahvalio se Fajt u ime svih nagrađenih.

Komentiraj