Pune ožiljaka zbog izloženosti snijegu i vlazi, skrivane u podrumima geta, stigle su u koncentracijski logor u kojemu su spasile život samo nekim svojim vlasnicima – 30 violina koje su uspjele “preživjeti” holokaust oživjelo je u rukama koncert-majstora u nizu koncerata organiziranih tijekom srpnja u Izraelu.

U trenutku kada je izašao pred prepuni auditorij koncertne dvorane u Tel Avivu i pod bradu stavio violinu koja je pripadala violinistu iz Auschwitza, solistu Guyu Braunsteinu ruke su drhtale.

Njegov prvi vlasnik bio je prisiljen svirati dok su ostali zatočenici Auschwitza kretali na prisilni rad, često predvorje smrti za one najslabije.

Uz pratnju Jeruzalemskoga komornog orkestra Braunstein je prvim taktovima Adagietta Gustava Mahlera odsviranima na “violini iz Auschwitza” izmamio suze i jecaje među publikom.

“Nastupio sam na tisućama koncerata, no nikad se nisam osjećao kao danas. Ruke su mi drhtale kad sam primio ovaj poseban instrument u ruke, njegov miris bio je drukčiji… dok sam svirao srce mi je ludo tuklo… jer sam znao njegovu povijest”, ispripovijedao je Braunstein nakon koncerta.

Veći dio karijere proveo je u Berlinskoj filharmoniji, a u koncertima koji se održavaju u raznim izraelskim gradovima pod nazivom “Violine nade” sudjeluje drugi put.

“Violina iz Auschwitza svirala je pred gomilom ljudskih tijela ili onoga što je od njih ostalo. Ona je vidjela svašta”, kaže graditelj violina Amnon Weinstein, inicijator koncerata koji se već održavaju u Njemačkoj, Sjedinjenim Državama i u Turskoj.

Sedamdesetšestogodišnji Weinstein, Izraelac, porijeklom litavski Židov koji je uspio preživjeti holokaust, više od 20 godina u svojoj radionici u Tel Avivu restaurira violine.

“Moja je misija ponovno udahnuti život instrumentima koji su preživjeli holokaust kako bi se na njima moglo svirati… želim ih dovesti u stanje u kojemu publici mogu ispripovijedati svoje priče. Jer one su posebne, pamte glasove, suze, smijeh, molitve…”, kaže Weinstein.

U njegovoj je kolekciji danas 60 violina i violončela. Svaki instrument je uspomena i priča, često tragična priča koju je prošao njihov židovski vlasnik za vrijeme holokausta. Većina ih je izrađena u Njemačkoj ili u Čehoslovačkoj, a na unutrašnjem dijelu urezani su Davidova zvijezda i ime vlasnika.

U memorijalnom centru Yad Vashem, muzeju holokausta u Jeruzalemu, danas se čuva 15 violina iz tog razdoblja, rekao je za AFP Michael Tal, jedan od konzervatora u muzeju.

“Uz sva svjedočanstva onih koji su preživjeli holokaust postoje i svjedočanstva ovakvih instrumenata. Zvuci ovih violina slušatelje podsjećaju na njihove vlasnike koji su unatoč gladi i hladnoći svirali… za svoje sunarodnjake. Živjet će i nakon nas, nastavljajući svoju misiju – očuvanje sjećanja na one koji su nestali”, kaže Weinstein.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.