U sklopu obilježavanja Dana Grada Vinkovaca, koji stanovnici toga najvećeg grada u Vukovarsko-srijemskoj županiji slave na blagdan zaštitnika Sv. Ilije, u pješačkoj zoni u gradskom središtu u subotu navečer su se predstavile hrvatske povijesne postrojbe, a posjetitelji su posebice sa zanimanjem pratili pucnje iz tradicionalnih oružja.

U programu  su sudjelovale povijesne postrojbe Društvo sveti Grgur iz Požege, Gradska straža iz Bakra, Keglovićeva straža iz Kostela, Križevačka djevojačka straža iz Križevaca, Vojno povijesna postrojba Serežani iz Županje, Počasna garda Hrvatskog sokola Osječko-baranjske županije i Garda Hrvatskog sokola iz Vinkovaca.

Postrojbe su u mimohodu prošle središtem Vinkovaca, a potom su njihovi zapovjednici predali prijavak vinkovačkom gradonačelniku Ivanu Bosančiću.

“Ovo jedan od vrlo lijepih događaja u organizaciji vinkovačkog Hrvatskog sokola čiji članovi, odjeveni i povijesne odore, prate sva događanja u našem gradu i aktivni su u protokolima obilježavanja raznih obljetnica. Prilika je je ovo za građane da se dijelom vrate u prošlost i vide dio hrvatskog povijesnog naslijeđa”, kazao je gradonačelnik Bosančić.

Najatrakivniji dio smotre bio je prikaz uporabe tradicionalnog oružja i oruđa (puški, kubura i topa), čiji su snažni pucnji odjekivali vinkovačkim gradskim središtem.

Komentiraj