Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u srijedu za Novu TV kako je nemoguće da Mađarska otvori svoje granice prema Hrvatskoj i Sloveniji.

“Zatvorili smo granicu i predlažemo da ih se šalje natrag u Grčku, a ne da ih se šalje na sjever prema Austriji i Njemačkoj. Cilj nije samo izbjeći invaziju mađarske granice, nego ih vratiti natrag. U suprotnom, Schengen će se urušiti”, kaže Orban dodajući da bi mađarsko propuštanje invazije i imigranata kroj svoj teritorij značilo da je Schengen gotov. “Schengen je vrijedan i moramo ga braniti”.

 

  • Na pitanje novinarke Ivane Petrović zašto braniti Europu ako ta ista Europa ne želi da je se brani, Orban poručuje kako se ljudima ne sviđa ono što se događa. “Većini Europljana se to ne sviđa. Oni se protive”, objašnjava.

 

Mađarski premijer rekao je kako je sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem razgovarao na summitu. “S predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović vodio sam dobar razgovor i cijenim hrvatski narod. Uvijek cijenimo i poštujemo izabrane čelnike i željeli bismo održati dobre odnose između Hrvatske i Mađarske”, poručuje Orban.

Na usporedbe s nacistima Orban kaže kako je sve to dio političke igre i kako to ne treba uzimati ozbiljno. Na pitanje zašto je Mađarska zatvorila granicu, s obzirom na to da migranti ne žele u njoj ostati, a druge su ih zemlje spremne primiti, Orban kaže kako vjeruje da će ovo što se događa uništiti Europu, a Mađarska ju želi braniti.

“Drugo je da imamo međunarodne obveze, međunarodne ugovore. Oni su jasni i moramo ih se pridržavati. Europski kontinent je kontinent vladavine prava. Ako se ne pridržavate pravila rezultat je kaos. Moramo se držati pravila što znači schengenskih pravila”, zaključuje Orban koji se nalazi na kongresu Europske puče stranke u Madridu.

Komentiraj