Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u subotu da postoji jasna veza između ilegalnih migranata koji žele u Europu i sve jače terorističke prijetnje, i tako je pokušao opravdati protuimigrantsku politiku svoje konzervativne vlade.

Mađarska je dio europske bezvizne schengenske zone i zato je privlačna imigrantima koji u nju ulaze preko zemalja Balkana. U ovoj je godini u zemlju ušlo više od 80 tisuća migranata, dvostruko više nego u cijeloj 2014.

Većinom su iz siromašnih i zaraćenih zemalja poput Sirije, Afganistana i Iraka, a žele u bogatu zapadnu Europu.

 

  • Uz granicu sa Srbijom Mađarska do studenoga kani podignuti četiri metra visoku ogradu kojom bi spriječila dotok migranata. Taj je plan naišao na osudu i u Srbiji i u agenciji za izbjeglice Ujedinjenih naroda.

 

“Postoji jasna veza između ilegalnih migranata koji dolaze u Europu i širenja terorizma”, rekao je Orban u godišnjem govoru kojim najavljuje politiku u idućem razdoblju.

“Očito je da jednostavno ne možemo odmah uočiti teroriste u toj golemoj masi”, rekao je.

“Naš je odgovor jasan: želimo očuvati Europu za Europljane..a to traži angažman i drugih zemalja”, rekao je Orban. “A postoji još nešto… sačuvati Mađarsku za Mađare”.

Komentiraj

PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.