VIJENCI I KAKTUSI Sam Bog i Zvonko Bogdan spasili su nas od pogibli predizbornih dnevnika

DNEVNIK

Četvrtak, Nova TV, 19.15

Sportski novinari i urednici Nove TV kronično odbijaju ime engleskog nogometnog kluba Chelsea pročitati u sebi i izgovoriti naglas onako kako treba: ČELSI. Njihova je varijanta: čelzi. Cijelu večer naše nježne organe sluha para ime engleskog kluba Chelsea, izgovoreno Čelzi, iza kojeg je stala Nova TV, od urednice sportskih vijesti do sportskog novinara Sladoljeva – cijela Nova TV ima čelzi, samo ne Silvana Menđušić s HRT 4, koja u svojem objektivističkom Tjednom pregledu uredno izgovara ČELSI – pa ne valjda samo zato što nije sportska novinarka. Ili baš zato.

ZVONKO BOGDAN – BUNJEVAČKO PRELO

Nedjelja, HRT 2, 19.08

Jedan sat Zvonka Bogdana, na snimci drugog dijela njegova zagrebačkog koncerta s početka veljače prije dvije godine u Lisinskom, najbolja su stvar večeras emitirana na HRT-u. Nije teško priznati, jer mili i svima dragocjeni g. Bogdan i njegovih trinaest najboljih vojvođanskih tamburaša, dragi su i nama građanima i nama seljačinama. Ne mislimo time reći da je itko od čitateljica i čitatelja Nacionala podijeljena ličnost. Bogdanova snimka traje od sedam do osam sati navečer. Točno toliko da se izbjegnu dnevnici i Nove TV i HRT-a. Varaju se oni koji misle da je g. Bogdan trebao početi u pola sedam. Krivo misle. Ovako smo bili mirni i lišeni pogibli da u nedjelju navečer budemo izloženi predizbornom Dnevniku Nove TV ili čak HRT-ovu s Đuricom Drobcem kao voditeljem. Sam Bog i Zvonko Bogdan spasili su nas od pogibli.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 19.00

Reporter Zoltan Kabok u subotu i nedjelju javljao se s uličnih nereda prosrpske oporbe u Podgorici. Kabok je jedan od najboljih reportera HRT-a, jer kad govori izgleda kao da mu je jednako stalo do onih o kojima priča i do gledatelja. On je malo dinamičnija varijanta u svakom smislu ogromnog i nedostižnog Andrije Jarka, superzvijezde s Nove TV, pa mu je uspjelo obaviti (a možda se kaže obavjeti, pitajmo sportske novinare) intervju s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Kabok je u svojim javljanjima obavijestio svekoliku našu javnost što žele organizatori demonstracija, što je rekao i intervjuirani g. predsjednik vlade Đukanović: promjenu sadašnje crnogorske proeuropske vanjskopolitičke orijentacije. Kvaliteti Kabokova izvještavanja u bitnom su pridonijele snimke na kojima se lijepo vidi bacanje suzavca na proruske ulične elemente, bježanje demonstranata, što jest jezivo, ali ima i gorih stvari na našim televizijama: npr. beskvrni intervjui s domaćim i stranim političarima.

BRAVO, MAESTRO

Nedjelja, HRT 1, 20.04

Ni Bravo, maestro (1978) danas više nije film, nego beznačajan niz nerazumljivih prenemaganja redatelja i glavnih glumaca. Priča o kompozitoru koji je netalentiran pa skuplja sve više političkih funkcija, ima truli temelj: film iz komunističke ere kritizira moralno rasulo glavnog junaka, a kao normalno pretpostavlja se da taj društveni poredak nije nemoralan sam po sebi.

DA SAM JA NETKO

Nedjelja, HRT 1, 21.47

U svojem trećem nastavku ova je serija postala otvorena pljačka, do zadnje lipe. Počiniteljica, režiserka i scenaristica Ivona Juka, bez ikakvog stida, srama i obzira razvlači ono malo priče na puni sat vremena u kojem se ne događa apsolutno ništa. Večerašnji nastavak zove se Ljubav postoji zbog nas, a da bismo znali zašto se tako zove, moramo pričekati kraj u kojem djevojčica pjeva, pogađate, da ljubav postoji zbog nas. Ništa što se prethodno dogodilo ničim ne opravdava takav naslov. Da, i jedna od tri-četiri glavne glumice (Nataša Janjić) je polugola i u nedvosmislenoj akciji sa svojim ljubavnikom. Nepoznato je zašto se, u vremenu svakome dostupne pornografije, ova glumica uzalud dala inkomodirati. Nadamo se da je to učinila za novac, a ne iz umjetničkih pobuda.

NEMOJ NIKOME REĆI

Nedjelja, HRT 1, 22.43

Mi smo mladi, nema veze što smo glupi – osnovna je zamisao s kojom je ova skupina scenarista, glumica i glumaca, režisera i urednika počela svoj put do malih ekrana. S takvom prtljagom daleko su i stigli. Predaleko. Zašto se ovo promašeno ostvarenjce emitira u kasne sate na Prvom programu, umjesto u rano jutro na Drugom, kada ide program za djecu? Zar samo zato što se neki od likova iz pozadine dugotrajno sljepljuju usnicama, tj. ljube se kao što se već ljube glumci? Možda je ova maloljetnička serija promašila termin jer je netko od vičnih HRT-ovih programera uspio uvjeriti odgovorne da današnja djeca idu sve kasnije na spavanje? Puno je pitanja a odgovor samo jedan: dajmo već jednom ukinimo tu pretplatu i plaćajmo te bezvezarije iz državnog budžeta. Lakše je kad vam se tuđa ruka ne zavlači u džep, nego vam se novac uzima onako neizravno, odlukom mudrih i kulturnih saborskih zastupnika.

NAJAVA “BEZ VEZE”

Ponedjeljak, HRT 1, 9.43

Mama, samo nemoj biti duhovita – zamolio je sin Lovro mamu Danijelu kad mu je ona rekla da će voditi novu emisiju koja će se zvati BezVeze. Njegova molba, koju podupiremo punim srcem, najbolje je što se moglo učiniti za reklamu nove stvari koja ide ponedjeljkom navečer na Prvom. Nažalost, nije objavljena u škrtoj reklamnoj najavi HRT-a, nego u tzv. velikom intervjuu gđe Trbović na tportalu.hr. To potiče snažnu sumnju u to da će mama uslišati sinovljevu (i našu) molbu.

Komentiraj

PODIJELI
Najbolji hrvatski TV kritičar, autor kolumne "Vijenci i kaktusi" koja je u 22 godine postojanja stekla kultni status.