VIJENCI I KAKTUSI Kad bi samo taj kleti izravni prijenos sjednica Sabora bio ukinut

PODNEVNI DNEVNIK

Četvrtak, HRT 1, 12.00

Repoter Petar Vlahov javlja da je nekoga nešto, pazite sad – rezigniralo. On ne zna da toga u hrvatskom nema, ali koga briga. Njegov hrvatski uvijek teško strada u susretu s njegovim samopouzdanjem. Okrutna sudbina namijenila je Petru Vlahovu da za život zarađuje govorenjem. Ohrabren napredovanjem u struci i okićen titulom saborskog izvjestitelja, on danas sućutno izvještava da je saborskog zastupnika Darinka Kosora nešto teško pogodilo. Nije nakovanj. Nije ga strefilo ni neznanje P. Vlahova jer g. Kosor se brine samo o najvećim problemima. Zbog nečega je naduren na mostovce i hadeze, njega je “sve to rezigniralo i naljutilo” u tolikoj mjeri da on osobno razmišlja o novim izborima. Po riječima voditeljice večernjeg dnevnika gđe Sanje Mikleušević Pavić, on je “zazvao nove izbore.” Da skratimo: saborskog zastupnika je nešto rezigniralo i naljutilo pa je zazvao itd. Niti ga je rezigniralo, niti je zazvao. Jedina sreća je da dnevnike gledamo i mi penzioneri. Oni se iz srednjoškolskog hrvatskog sjećaju pjesama, npr. i što ih pjesnik počinje invokacijom, tj. zazivanjem muza koje bi mu pomogle da dostojno opjeva podvige i jade glavnih junaka. Našim simpatičnim glavnim junacima – trolistu Mikleušević-Vlahov-Kosor – nema pomoći.

SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

Petak, HRT 4, 9.30

U interesu objektivnog informiranja treba istaći činjenicu da je g. Jasen Mesić (HDZ) bio premoćan pobjednik u saborskoj raspravi o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a. Zastupnik Mesić održao je savršen govor protiv fantazija onih njegovih saborskih kolega koji su pokušali osporiti dugo i predugo čekanu smjenu g. Radmana koji, budimo realni (rekao bi Mirek iz serije “Stipe u gostima”), nikad ne bi postao glavni ravnatelj da SDP nije titoistička stranka. Govornik Mesić jako je pokvario inače povoljan dojam govoreći neistinu da je on čitao nešto u gvardijanu. Takve dnevne novine ne postoje (postoji The Guardian, bivši The Manchester Guardian, čita se ga:djen) dakle: naš veliki intelektualac, veliki političar i još veći poliglot, g. Jasen Mesić, nekadašnji čak i ministar kulture, tisućgodišnje, hrvatske, spotakao se o vlastitu taštinu misleći svojim nepostojećim engleskim fascinirati sve živo u saborskoj dvorani. U izravnom TV prijenosu (krajnje je vrijeme da se taj prijenos ukine) citirao je nekakvog torijevca kojega je, u nekoj prethodnoj prilici citirao njegov stranački šef T.K. Taj je bio, za razliku od Mesića, dovoljno lukav da prešuti izvor.

Zastupnica Ljubica Ambrušec bila je vrhunac dana (Jasen Mesić bi rekao highlight of the evening). U anglofilskom razredu naših narodnih zastupnika i parlamentaraca nepopravljivo najgori učenici su: nezaboravna Ingrid Antičević Marinović i njeno pipl mast trast as, učeni Jasen Mesić i njegov gvardijan i nesretna gđa Lj. M. I njoj je netko, kao i J.M-u, neki njen Damir Jugo, savjetnik ovdašnji, zaboravio napisati kako se pojedine strane riječi čitaju, samo je, na našu nesreću, u njenom govoru tih njoj stranih riječi bilo puno više nego kod Mesića, kod hrvatskog Demostena i Churchilla.

Velika je zabava bilo njeno čitanje inače vrlo solidnog govora punog zanimljivih i vjerodostojnih podataka o poslovanju HRT-a. Ni ova gospođa političarka, inače inženjerka agronomije, nije mogla odoljeti čarima vlastitog intelekta u izravnom prijenosa, pa nije čudo da je baš ona tražia da novi ravnatelj smijeni sve urednike koje je prethodni postavio. Gospođa se unaprijed plete Siniši Kovačiću u posao. Šteta što pletilja kadrovskih čipki nije u šaljivom tonu mačistički predložila i nove urednike.

Naša predlagačica Ambrušec posrtala je i zapinjala kod svake strane skraćenice, pa čak i kod jednostavnih tuđica. Ako smo je dobro razumjeli, najviše joj je muka zadavao trigram EBU. Još jednom molimo odgovorne da za sva vremena ukinu izravni prijenos sjednica Hrvatskog sabora. Kap koja je prelila čašu bilo je neznanje predsjednika Sabora, g. Reinera, koji o osnovnim stvarima nema vremena naučiti, pa je i danas, baš kao i na prvoj sjednici kojom je predsjedavao, zaboravio da prije glasovanja treba ustanoviti je li u dvorani dovoljan broj zastupnika. Jako se zbog tog ispričavao. To je propustio učiniti kad se izgubio prvi put.

Kad bi samo taj kleti izravni prijenos bio ukinut.

NAJAVA

Nedjelja, HRT 1, 12.18

Karamarko slikan s leđa drži slovo urednicima i scenaristima satirične emisije “Montirani proces”. Glas je savršeno oponašan, a nije loš ni tekst. Kaže njima Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade zadužen za policijske poslove: vi mislite da je duhovito to što vi radite, uopće nije, nije to duhovito, dajte ubacite nekoliko viceva o policajcima, to je ono što narod voli. Navečer smo u “Montiranom procesu” vidjeli i premijera Oreškovića na sjednici Glavnog stožera naših Oružanih snaga. Vojne glavešine napali su Srbiju, da ona ne bi napala nas, a njemu nisu rekli. Jako se uzrujao i govori im: Pa dobro, idioti jedni… itd. Neka Bog poživi “Montirani” i sve njegove suradnike, od prvog do zadnjeg.

PLODOVI ZEMLJE

Nedjelja, HRT 1, 12.31

Krajnji je čas da ova emisija postane neutralno korisna i civilizirana i počne objavljivati neke svima potrebne savjete, umjesto stalnih žalopojki. Uređivačka politika ožeži-po-državi nimalo ne popušta, čak je i bezazleni prilog o uzgoju lješnjaka zaključen zloslutnim nagovještajem za sve prikazane lijeske. Dotični gospodin Lješnjak (oprostite, nismo mu zapamtili ime) na kraju je morao otrpjeti novinarkine riječi da će sve biti dobro, ako ne bude mraza. Ma daj. Stvarno nismo znali.

Komentiraj

PODIJELI
Najbolji hrvatski TV kritičar, autor kolumne "Vijenci i kaktusi" koja je u 22 godine postojanja stekla kultni status.