VIJENCI I KAKTUSI Jedinica za golu političku ambiciju bez ikakvog pokrića zvat će se jedan prgometar

VITA JELA, ZELEN BOR

Srijeda, HRT 1, 9.07

Govorilo se o tome da je u Hrvatskoj i svijetu zaposleno premalo žena, a one koje rade isti posao kao i muškarci, dobivaju manju plaću od njih. U studiju kod voditeljice Brajković pojavila se osoba iz Zavoda za zapošljavanje, gđa Ivana Šimek, čiji su nenametljiva rječitost, stručnost, kulturan izgled i primjeren način komuniciranja bili kilometrima iznad lika i djela onih koje HRT nerijetko uspijeva dovabiti pred svoje kamere.

RTL DIREKT

Srijeda, RTL TV, 22.15

Pukao most, javlja RTL TV, što je odličan naslov, ali malo prenapregnut pa se kao takav glatko uklapa u neviđenu medijsku histeriju koja se obrušila na Most nezavisnih lista. Već u ponedjeljak, prvi dan nakon izbora, svi su naši nestrpljivi medijski lavovi počeli cičati da Most iste sekunde bude za jednu od dvije veće stranke. Jedan član Mosta, stanoviti Prgomet (po kojemu će se uskoro jedinica za golu političku ambiciju bez pokrića zvati jedan prgometar) možda i zbog te rike nije izdržao ni dva dana, pa je u utorak dogovorio sastanak za srijedu. Tajno je tamo otišao, ali nitko s njim, pa se drugi zavjerenik, g. Zoran Milanović iz krupnije stranke, toliko jako nadurio da je objavio da je stanoviti bio kod njega. U našoj političkoj i medijskoj močvari, zakupljenoj od SDP-a i HDZ-a, odmah je počelo kreketanje samo protiv g. Prgometa, kao da g. Milanović nije u najmanju ruku jednako kriv. Da je g. Tuđman živ, on bi rekao da je to znakovito.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Četvrtak, HRT 1, 7.07

Nacija se oporavlja od g. Ante Batinovića koji je u tradicionalnom svojstvu rock-kritičara jučer otprilike u ovo doba uporno govorio da se Elvis zove prisli, iako i mala djeca govore da je njemu prezime presli. Ovaj neviđeni gaf uvaženog g. Batinovića Elvis Presley će oprostiti, a kamoli ne ćemo mi obični smrtnici kojima je Ante Batinović i nadalje drag. Druga je stvar kad govoriš značaj, a misliš da si rekao značenje, što je danas zorom mislila neka novinarka (Jelena Pajić). Najgore je to što je pod njenim utjecajem i njena sugovornica počela govoriti značaj, umjesto značenje, kao da je zabluda zvana značaj-značenje neraskidiva kao lanac sv. Antuna.

DNEVNIK U PODNE

Nedjelja, HRT 1, 12.00

Glavna vijest je sućut s Francuskinjama, Francuzima i Francuskom. Voditelj Đurica Drobac čita kako je sav svijet u tuzi, ali ni riječ o Hrvatskoj, iako njegovu brojanicu otvara slika Zagrepčanki i Zagrepčana koji (pretpostavljamo) pred francusko veleposlanstvo na Zrinjevcu, sjeverozapadni ugao s Hebrangovom, polažu cvijeće i pale svijeće. U pozadini se vidi vozilo sa ZG tablicom zvanom pločica, što bi mogao biti znak da se nalazimo negdje na području Zagreba i Zagrebačke županije (uskoro ukinute, nadamo se). Kad je emisija već odmakla, nekako ufitiljeni g. Drobac nam je pročitao da su ne samo mnoge svjetske građevine osvijetljene u bojama francuske zastave, nego su tako osvijetljene zagrebačke fontane i Muzej suvremene umjetnosti. Hrvatsko žalovanje Francuskoj ni ovaj put nije imalo sreće u tužnom susretu s Hrvatskom televizijom.

LABIRINT

Nedjelja, HRT 1, 15.07

Labirint urednice Jagode Bastalić jedini je prošlog tjedna uložio, ne onaj zloglasni dodatni nego maksimalan napor da na visoko profesionalan način demonstrira bar jedan zahtjev Mosta nezavisnih lista: smanjenje broja općina i ukidanje županija. Zna se da ih je previše, tu i tamo nešto procuri pa se zaboravi, ali kad jedan bivši županijski dužnosnik kaže da općine služe kontroli terena i ničemu drugom, onda je to druga priča. Njegovoj izjavi prethodila je argumentacija, tj. činjenice: imamo krajnje siromašne općine u kojima je zaposleno i do dvadesetak općinara, a zamjenici župana dobivaju dvije kartice, ključeve od auta i plaću koju u četiri navrata podižu s bankomata. Odjednom se može podići samo pet tisuća.

DNEVNIK

Nedjelja, Nova TV, 19.15

Našu ekonomsku tragediju nismo čuli na početku nego tek na samom kraju emisije, nakon debelih pola sata ekstenzivnog medijskog bavljenja tragedijom u Francuskoj. Naša je tragedija to što ćemo uskoro biti u teškoj banani, ako smo točno shvatili riječi našeg uglednog ekonomskog stručnjaka. Čeka nas smanjenje plaća i mirovina, sve veće zaduživanje da bi se plaćale rate inozemnih kredita i veći javni dug, a to je sve skupa katastrofa u izvedbi naših političkih snaga. Njih nije briga za nas nevine koji ćemo stradati.

TV TIŠINA U PODNE

Ponedjeljak, RTL TV, 12.00

Sve tri televizije s nacionalnom koncesijom šezdeset sekundi emitirale su isti grafički znak (francusku trobojku preko cijelog ekrana). Nije se stalo na tome, nego je poslije te minute šutnje, za nas radoznale, uživo išlo ono što se u Zagrebu događa pred francuskim veleposlanstvom i unutra: Vesna Pusić pali svijeću, Zoran Milanović upisuje se u knjigu žalosti i daje jednu od svojih skoro pa normalnih izjava. Bravo, RTL TV! Svršetak izravnog prijenosa obilježen je najavom od vas se opraštamo slikom uživo iz Pariza, što je i učinjeno. Za cijelo to vrijeme HRT i Nova TV nisu objavile ništa.

FARMA

Ponedjeljak, Nova TV, 12.01

Pošto je odradila minutu šutnje i počela nas zabavljati Farmom“, Nova TV dosjetila se malom znaku pažnje prema žrtvama u Parizu, jer danas je ipak dan žalosti. Gore desno na ekranu, uz logo televizije, pojavila se jednako malena trobojka. Ovaj veliki znak pažnje cijelog će nas današnjeg dana podsjećati na žrtve terorizma u Francuskoj – a u sasvim maloj i mjeri i na decentnu snalažljivost kadrova koji vode komercijalnu televiziju.

Komentiraj

PODIJELI
Najbolji hrvatski TV kritičar, autor kolumne "Vijenci i kaktusi" koja je u 22 godine postojanja stekla kultni status.