VIJENCI I KAKTUSI Iz poštovanja prema Oreškoviću kamera se nije s njega micala, tako da nismo vidjeli ekran s ilustracijama predavanja o reformama

Predsjednik (premijer, prvi ministar) Vlade g. Tihomir Orešković sazvao je našu dragu javnost da najavi, prepriča i protumači skup mjera koje Vlada misli provesti. NIŠTA NISMO RAZUMJELI. Ne zbog Oreškovićeva hrvatskog, koji je razumljiv i simpatičan, nego zato što je g. Orešković govorio a ništa nije rekao. Od političara se to i očekuje. A od novinara?

SJEDNICA HRVATSKOG SABORA

Četvrtak, HRT 4, 9.30

Ovaj se izravni prijenos, ako baš nemate pametnijeg posla, isplatilo gledati. U borbi za opće dobro ukida se ured bivšeg predsjednika Mesića. Novac nije problem, novca nema, ali bilo bi ga da sam g. S. M. nije svoj visoki ured uneredio svojim niskim političkim ambicijama.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Četvrtak, HRT 4, 14.40

Predsjednik (premijer, prvi ministar) Vlade g. Tihomir Orešković sazvao je našu dragu javnost da najavi, prepriča i protumači skup mjera koje vlada misli provesti. Ništa nismo razumjeli. Ne zbog Oreškovićeva hrvatskog, koji je razumljiv i simpatičan, nego zato što je g. Orešković govorio a ništa nije rekao. Od političara se to i očekuje. A od novinara? Pa valjda to da općenite i nerazumljive fraze prevedu u jezik razumljiv svakome, jer svatko čita novine, portale i gleda televiziju. Zakazala je čak i sama televizija, jer ni jednom nismo vidjeli ekran na koji su bile projicirane ilustracije Oreškovićeva predavanja o, kako on kaže, riformama. Iz poštovanja prema Oreškoviću, kamera se s njega nije micala.

LOV: IGRA SKRIVAČA

Petak, HRT 2, 20.02

Dosad je u osam navečer počinjao krimi-petak. Danas nam je umjesto “Ubojstava u Midsomeru” prikazan nekakav dokumentarac o životinjama koji spada u jutarnji školski program. Ovaj teški promašaj rezultat je neznanja onih koji sastavljaju program i, što je još gore, nepoštivanja gledateljskih navika koje ne trpe promjene. U “Lovu, igri skrivača” vidjeli smo i čimpanze koji ubijaju i potom proždiru neku manju životinju. Divota jedna za djecu i odrasle. Vidjeli smo još niz ubojstava, što opravdavamo, ako se neumjesno šalimo, lošom savješću onih koji su nam promijenili termin “Midsomera” u kojem se također obilato gine. U nedjelju u isto vrijeme, osam navečer, počinje još jedan programski zločin. Na prvom programu emitirana je “Duga mračna noć” Antuna Vrdoljaka (svojedobni premoćni rekorder po gledanosti), a na drugom Hercule Poirot. Poirot je sa svoga nedjeljnog termina u pola šest otklizao na osam i trideset sati. Što s nama koji bismo popodne željeli gledati Poirota, a navečer “Dugu mračnu noć”? Odgovora nema na svjetlu dana, nego samo u glavicama mudraca koji ne žele dobro ni jednoj od te dvije emisije.

REGIONALNI DNEVNIK

Subota, HRT 4, 16.00

Reporterka Elvira Dizdarević javlja da je antičku grčku skulpturu Apoksiomen (apoksiomenos, onaj koji se struže, čisti) u blizini Malog Lošinja slučajno otkrio jedan belgijski – ronioc. Nije. Otkrio ju je ronilac i nije Apoksiomen atleta nego je on atlet. Varijantu atlet koristili su danas samo ljudi koji su bili na programu tek kasno navečer u kulturnim emisijama. Prošlo je sedamnaest godina i sedamnaest tisuća prilika da reporterka Elvira nauči prvi padež imenice koja označava onog koji roni. Ronilac.

TELETEKST

Subota, HRT 3, 16.15

Roditelji koji imaju štednju u banci, dvije nekretnine i dva automobila ne će dobivati dječji doplatak. U HRT-ovu teletekstu piše da Vlada tako misli uštedjeti 159 milijuna kuna. Piše i to da Njemačka, Austrija, Irska, Švedska, boreći se protiv pada nataliteta, nemaju takvu mjeru – tamo svako dijete ima svoj doplatak, bez obzira na imovno stanje roditelja, jer u tim zemljama je vladama itekako stalo do djece. U našoj vladi sjede veliki mudraci i stručnjaci kojima na čelu piše da je dječji doplatak socijalna pomoć. Nije. On je populacijska mjera – što oni u Njemačkoj itd. nikako da shvate i odmah ukinu doplatak svakom sumnjivcu koji se odgojem djece misli obogatiti na račun države. Ova naša užasna i sramotna mjera kojoj je cilj da nam se rađa što manje djece nije još dobila odgovarajuću odgovor u vidu TV reportaže, TV vijesti ili TV debate. HRT je za početak, umjesto slike, plasirao samo slova na teletekstu. Jednog dana, kad svi pretplatnici pomru, možda se brzi HRT pozabavi tim pitanjem.

PODNEVNI DNEVNIK

Ponedjeljak, HRT 1, 12.00

Jozo Ćurić javlja sa suđenju u Munchenu da su iz arhiva stigli novi dokumenti o krivnji Perkovića i Mustača, nekadašnjih šefova u komunističkoj tajnoj policiji koja se zvala UDBA (ured državne sigurnosti). Na portalima koji prenose Ćurićevu ekskluzivnu vijest može se čitati da ti novi dokumenti iz arhiva tajne komunističke policije teško terete okrivljenike, jer pokazuju da su likvidacije u inozemstvu planirane u suradnji jugoslavenskog šefa s policajcima u tadašnjim republikama, u suradnji s republičkim političarima i u suradnji s republičkim ministrima unutarnjih poslova. Bitnije od ove mračne udbaške gnjavaže je današnje svjetlo u studiju. Današnji podnevni Dnevnik vodila je Marta Šimić Mrzlečki, koja je i jučer, u nedjelju, i danas imala rijetku sreću s majstorima za svjetlo. Ovisno o smjeni koja radi svjetlo, mijenja se kvaliteta posla i to u tolikoj mjeri da nam se čini da svakog dana gledamo drugu TV. Nije pravedno, pogotove ne prema osobama starijima od gđe Šimić Mrzlečki.

STUDIO 4

Ponedjeljak, HRT 4, 13.20

Poslije vijesti u 13 sati gostovala je i prof.dr. sc Gordana Vilović koja pojma o temi nije imala. Nije joj prvi put. Gđa Vilović spada u skupinu širokog spektra javnih osoba koje bi na televiziju došle možda samo zato da budu na televiziji. Gledateljima bi dobro došlo da HRT popis svojih gostiju u kojekakvim svojim emisijama ne sastavlja po kriteriju dostupnosti.

 

Komentiraj

PODIJELI
Najbolji hrvatski TV kritičar, autor kolumne "Vijenci i kaktusi" koja je u 22 godine postojanja stekla kultni status.