VIJENCI I KAKTUSI Crveni nos ministra Šustara

Na pres-konferenciji UPUĆEN JE ULTIMATUM MINISTRU OBRAZOVANJA ŠUSTARU, hoće li reformu ili ne. Nadamo se da hoće. Ako ne, neka u srijedu svojoj frizuri pridoda i crvenu lopticu na nosu. Bit će uvjerljiviji

STUDIO 4

Srijeda, HRT 4, 9.15

Kao gost u studiju pojavio se Branimir Bilić. Nadamo se da više nije u nemilosti, iako bi to bila dvojbena usluga čovječanstvu. Sjećamo se njegovih govorancija u emisiji “Misli 21. stoljeća”, kada bi sugovorniku postavljao pitanje i sam na njega odgovarao. Ta je pojava prilično raširena među novinarskim osobljem našeg ministarstva za televiziju, što je drugo ime za HTV. Trebao je reći nešto o krajnje nepriličnoj privatno/poslovnoj vezi budućeg političkog mrtvaca, g. Tomislava Karamarka, s mađarskom naftnom kompanijom. Počeo je dobro, a onda ga je u svih petnaest minuta razgovora držala vlastita sklonost univerzalnoj tematici. Bile su to misli 21. stoljeća na način biografskog intervjua u kojem je neintervjuirani Branimir Mislilac Bilić voditeljima otkrivao zadnje tajne hrvatskog političkog svemira. Gadno se poskliznuo kad je upotrijebio riječ “kao” u rečenici da se naši političari ponašaju “kao da žele da puk bude glup”.

RTL DIREKT

Srijeda, RTL TV, 22.15

Na kraju Šprajcova “Direkta” (urednica Danka Derifaj) saznajemo što je Tilt Brush. Reporterka Ida Balen, uz pomoć naočala i dva HTC Vive kontrolera, crta po zraku što god hoće. Trodimenzionalno crtanje stoji deset tisuća kuna u eurima (he-he) i toliko je primamljivo da si je i voditelj na facu nabio ogromne naočale i odjavio se. Napokon neka zanimljiva novost, kronično odlična reporterka Balen i svi ostali, pa jedva čekamo doživjeti godine u kojima će 3D crtanje biti dvadeset puta jeftinije.

KUĆNI LJUBIMCI

Subota, HRT 1, 10.26

Naša gostoljubiva javna TV kuća veliku pažnju posvetila je odlasku jednog svog sportskog novinara u mirovinu. U penziju je, nakon 42 godine rada, otišao g. M. Dušanović. U skladu sa svojim fantastičnim radnim rezultatima, u mirovinu je ispraćen kućnom nagradom za životno djelo i zasluženo ugošćen u emisiji “Kućni ljubimci”. Njegov nastup u vau-vau emisiji prava je točka na i. Prije 42 godine HRT ga je udomila, pa ga sada u emisiji “Kućni ljubimci” ispituje koliko je on kućnih ljubimaca udomio. Grafički urednik emisije zaboravio je iznad glave ingenioznog voditelja nacrtati oblak u kojem bi pisalo: zašto sportski novinari jedini na HRT-u svečano obilježavaju svoj odlazak u penziju? Neki i više puta, npr. nezaboravni Boris Mutić koji je to svečano i javno učinio barem triput. Našem aktualnom slavljeniku osim nagrade za životno djelo, pripala je i nagrada zbora sportskih novinara. Od sada se televizori u Hrvatskoj gase zbog njegovih nasljednika.

TV KALENDAR

Nedjelja, HRT 1, 11.43

Loše je završio pokušaj da se izbjegne standardno hrvatsko ime priobalne afričke države. Umjesto davno uvriježene Obale Bjelokosti, spiker nam čita njeno francusko ime: Cote-d’Ivoire. To još nije sve. Nedoučeni čitač izgubio je glas ‘a’, pa izgovara grozotu: kotdivor, umjesto kotdivoar. Ni to još nije sve. Spiker nije kriv, nego je kriva praksa da se “TV kalendar” emitira bez prethodnog pregleda kojim bi se ispravile možebitne sitne pogreške taložene tijekom 40-godišnje povijesti emisije.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 12.00

Prva vijest je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve komunističkih zločina u Gračanima. Organizator je g. Tomislav Čegelj. Kad ga je reporter Hrvoje Zovko upitao kako to da popis u Jasenovcu ubijenih imamo, a popis ubijenih u Gračanima još nemamo, g. Čegelj je rekao da popisa ne treba ni biti, jer žrtve su uvijek žrtve, a ono što je bitno jest pronaći sva mjesta na kojima su stradale i pokopati ih.

KONFERENCIJA BORISA JOKIĆA I SURADNIKA

Ponedjeljak, HRT 4, 10.30

Boris Jokić je voditelj stručne radne skupine za provedbu kurikularne reforme. Zahvalio je svim novinarima svih medija, jer su 16 mjeseci vrlo profesionalno pratili njihov rad. Nova vlada sabotira reformu obrazovanja, njena podrška je samo načelna, ona ne plaća stručnjake koji na toj reformi rade. Zbog toga je s ove pres-konferencije upućen ultimatum ministru obrazovanja Šustaru da se za dva dana izjasni hoće li reformu ili ne će. Nadamo se da hoće. Ako ne, neka u srijedu svojoj frizuri pridoda i crvenu lopticu na nosu. Bit će uvjerljiviji.

11. KONVENCIJA HRVATSKIH IZVOZNIKA

Ponedjeljak, HRT 4, 11.10

U izravnom prijenosu predsjednik hrvatske vlade pohvalio je naš gospodarski uspon i sve nas pozvao na jedinstvo, jer pothvati su mogući. Pogledajte samo primjer naše nogometne reprezentacije koji pokazuje da je uspjeh moguć. Za mjesec dana svi ćemo biti u našim majicima i svi ćemo biti vatreni. Ne ćemo. Ako ništa nije izgubljeno u prijevodu, g. Orešković nas je pozvao da svi budemo kao jedan. No chance. Njegov poziv na jedinstvo spada u prozirne populističke trikove naših govornika koji pogrešno misle da će nas motivirati njihova tobožnja čežnja za tim da budemo kao devedesetih, kad smo svi bili kao jedan. Nikad više. To bi značilo da nas je Srbija opet napala.

Komentiraj