Vijeće sigurnosti UN-a u petak je usvojilo rezoluciju koja se po prvi put bavi problemom porasta seksualnog zlostavljanja od strane pripadnika mirovnih snaga UN-a, a sadrži preporuke glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o repatrijaciji, odnosno vraćanju jedinica mirovnih snaga u domovinu u slučaju kada postoje osnovane sumnje da su njihovi pripadnici počinili seksualni zločin.

Rezolucija, čiji nacrt su izradile SAD, usvojena je s 14 glasova za, dok je Egipat bio suzdržan.

Petnaestčlano Vijeće usvojilo je rezoluciju u kojoj stoji da ukoliko država ne uspije istražiti optužbe o seksualnom iskorištavanju, ne uspije utvrditi odgovornost počinitelja ili ne obavijesti glavnog tajnika o akcijama – njihove trupe moraju se vratiti u domovinu.

Rezolucija izražava duboku zabrinutost o “ozbiljnim i kontinuiranim optužbama i prijavljivanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja od strane UN-ovih mirovnjaka, uključujući vojno, civilno i policijsko osoblje. U izvješću prošli tjedan UN je objavio da postoji ukupno 69 optužbi za seksualno zlostavljanje protiv civilnog osoblja te vojnih i policijskih pripadnika iz 21 zemlje raspoređenih u misijama u 2015. Šezdeset devet optužbi obuhvaća deset mirovnih misija s 22 slučaja prijavljena u Srednjoafričkoj Republici i 16 slučajeva u Demokratskoj Republici Kongu.

Tijekom procesa izrade tekst rezolucije izazvao je, prema riječima diplomata Vijeća, otpor Rusije, Egipta i nekih afričkih zemalja koje sudjeluju u UN-ovim mirovnim snagama, jer im se nisu svidjeli uvjeti za vraćanje trupa optuženih za seksualne zločine ili čije zemlje ne istražuju optužbe.

Vijeće je odbilo amandman koji je predložio Egipat, a kojim bi se snizili kriteriji za vraćanje trupa. Amandman je dobio pet glasova, a protiv je bilo 9 članova vijeća, uključujući i SAD.

Egipat, Rusija i drugi prigovarali su da su kriteriji repatrijacije doveli do kolektivnog kažnjavanja, no američka amabasadorica u UN-u Samantha Power ustvrdila je pred Vijećem da to nije slučaj.

Nedavno su se pojavile mnoge optužbe protiv međunarodnih trupa u Srednjoafričkoj Republici. Ujedinjeni narodi obvezali su se da će ispitati optužbe kako bi se izbjeglo ponavljanje pogrešaka iz prošlosti.

Šef UN-ove misije u Srednjoafričkoj Republici, senegalski diplomat Babacar Gaye dao je ostavku prošle godine nakon niza optužbi pripadnika Plavih kaciga za seksualna zlostavljanja djece.

Oko 800 pripadnika kongoških mirovnih snaga vraćeno je doma prošli mjesec. U izvještaja UN-a od prošlog tjedna objavljeno je da je prošle godine bilo sedam optužbi na račun kongoških trupa u Srednjoafričkoj republici za seksualno zlostavljanje.

UN trenutno broji 106.000 vojnika i policije raspoređenih u 16 mirovnih misija.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.