Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu je odlučilo okončati sankcije Liberiji i ukinuti joj embargo na uvoz oružja navodeći uspješnu stabilizaciju te zapadnoafričke zemlje više od desetljeća nakon završetka 14-godišnjega građanskog rata u kojemu je ubijeno 250.000 ljudi.

Jednoglasno donesena rezolucija 15-članog vijeća pozdravila je “održivi napredak koji je liberijska vlada postigla u izgradnji Liberije za dobrobit svih Liberijaca”.

Izaslanik američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima David Pressman pozdravio je tu odluku rekavši kako su ciljane sankcije na ključne pojedince, oružani embargo i zabrana izvoza liberijske drvne građe i neobrađenih dijamanata pridonijeli liberijskoj stabilnosti.

“Liberija nastavlja učvršćivati svoj napredak i Vijeće sigurnosti je uvjereno da su ispunjeni kriteriji za ukinuće sankcija, dopuštajući nam da potpuno okončamo režim (sankcija)”, rekao je.

UN je embargo na oružje Liberiji uveo 1992. godine.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.