Vijeće sigurnosti UN-a izjasnit će se u utorak o nacrtu rezolucije koji su predstavile Sjedinjene Države, a kojim bi se uvele nove sankcije Sjevernoj Koreji, objavili su u ponedjeljak američki diplomati.

Petnaest članica Vijeća okupit će se u 15 sati po lokalnom vremenu (21 sat po hrvatskom) kako bi glasovali o tom nacrtu koji znatno pooštrava sadašnje sankcije protiv Sjeverne Koreje, zbog četvrtog nuklearnog pokušaja Pjongjanga 6. siječnja te lansiranja rakete 7. veljače, kršeći nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti.

Mjere predviđene tekstom, ako budu izglasane, bit će “najoštriji skup sankcija koje je Vijeće sigurnosti nametnulo u više od 20 godina”, istaknula je američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power.

SAD je taj nacrt rezolucije predstavio Vijeću sigurnosti prošlog tjedna, nakon što je postigao sporazum o novim sankcijama s Kinom, glavnim saveznikom Sjeverne Koreje i jednom od pet stalnih članica Vijeća.

Nacrtom se primorava zemlje članice UN-a da pregledaju sve namirnice s odredištem ili iz pravca Sjeverne Koreje, što predstavlja neviđen presedan.

Dokumentom se zabranjuje izvoz ugljena, željeza i željezne rude iz te zemlje. Ne smije prodavati zlato, titan i rijetke minerale. Nacrt nadalje zabranjuje opskrbu Pjongjanga gorivom za zrakoplove i rakete. Predviđeno je i pooštravanje postojećih bankarskih restrikcija kao i zabrana leta bilo kojeg aviona za koji bi se sumnjalo da prevozi krijumčarene namirnice u Sjevernu Koreju.

Uz to, nacrtom rezolucije zamišljeno je dodavanje 17 osoba i 12 entiteta na listu sankcija UN-a, među kojima sjevernokorejske svemirske agencije i obavještajne službe.

Komentiraj

FOTO:EPA/JASON SZENES
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.