Vijeće NATO saveza dalo je u utorak potporu ubrzanju približavanja Bosne i Hercegovine tome savezu na sastanku u Bruxellesu, dok je istodobno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio kako srpske vlasti neće dopustiti da NATO uspostavi granicu prema Srbiji na rijeci Drini.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, najviše političko tijelo NATO saveza,  Sjevernoatlantsko vijeće, pružilo je “potporu ubrzanju integracijskih procesa BiH”.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je istaknuo kako je aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) i približavanje ovom savezu “jedan od vanjskopolitičkih prioriteta BiH”.

Pri tome je upoznao članove Vijeća NATO-a da je BiH usvojila strateške dokumente “Pregled odbrane” i “Plan moderniziranja Oružanih snaga BiH” te da je napravila napredak u knjiženju nepokretne vojne imovine.

Zvizdić je istaknuo kako je BiH posvećena promicanju mira, stabilnosti i napretka u regiji te jačanju suradnje u području obrane i sigurnosti, kao i ubrzanju procesa euroatlantskih integracija.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je kako u BiH postoji suglasje oko aktiviranja MAP-a, dok je pak u izjavi za medije predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro poručio kako Republika Srpska neće dopustiti da NATO uspostavi granicu na Drini.
“Članstvo u NATO je dragovoljno. U Republici Srpskoj postoji konsenzus svih stranaka, uključujući i stranke iz Saveza za promjene, da mi nećemo dati suglasnost za NATO integracije BiH, čime bi postavili granicu tog saveza na Drini”, istaknuo je Dodik.

Komentiraj