Turska bi se trebala obračunati sa svima koji su odgovorni za prošlomjesečni neuspjeli vojni udar u toj zemlji, ali to treba realizirati poštujući zakone i ljudska prava, izjavio je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom u Ankari kazao je i da Europa ne zna precizno u kolikom se opsegu tajna mreža infiltrirala u tursku vojsku i pravosuđe.

Jagland je prvi visoki europski dužnosnik koji je posjetio Tursku nakon neuspjelog vojnog udara 15. srpnja, kada je dio vojnih snaga tenkovima, helikopterima i borbenim zrakoplovima pokušao srušiti tursku vladu.

Za organizaciju vojnog udara Turska okrivljuje pristaše muslimanskog klerika Fethullaha Gulena koji od 1999. živi u Sjedinjenim Državama. On takve optužbe negira, a vojni udar je osudio.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.