Vrlo snažna fronta sinoć je pogodila Istru. Prvo je na udaru bio Umag gdje je bilo i snažne tuče, javlja Istramet. Do 22.30 u Umagu je palo 51 mm kiše, u Poreču je palo 40 mm kiše, a puno je padalo i u središnjoj Istri. Nevrijeme je prestalo oko ponoći.

Nakon što je kišno nevrijeme krajem utorka zahvatilo dijelove sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, u ranim jutarnjim satima grmljavinski pljuskovi su prvo zahvatili sjevernu Dalmaciju, zatim i šibensko područje, gdje je pala 15 do 21 litra oborina po kvadratnom metru. Oko 8 sati ujutro neverini su stigli do šireg splitskog područja, uključujući srednjodalmatinski akvatorij. U okolici Splita ponegdje je bilo tuče i prolazno vrlo jakih udara vjetra, a na istočnim prilazima gradu bujice su stvarale probleme u cestovnom prometu.

[quote_center]

Do 22.30 u Umagu je palo 51 mm kiše, u Poreču je palo 40 mm kiše, a puno je padalo i u središnjoj Istri

[/quote_center]

Nevrijeme se potom premještalo prema jugoistoku, kada je zahvatilo Makarsku rivijeru. Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i tučom pogodilo je Makarsku iza 9 sati. U manje od pola sata pale su 34 litre kiše koja je uzrokovala bujice, izbačene šahtove, zastoje u prometu i intervencije vatrogasaca na ispumpavanju. Na nekim mjestima je bujica čak podigla asfalt. Najtoplije se zadržalo u južnoj Dalmaciji, gdje fronta do 10 sati još nije bila stigla, javlja Crometeo.

Prema podacima mreže automatskih mjernih postaja Pljusak.com, do 10 sati najviše oborina u Dalmaciji palo je u Zadvarju, 37 litara. Slijede Makarska 34, Bisko 28, Žrnovnica 26, Milna i Krvacica 25, Cista Velika i Živogošće 24, Stobreč, Kostanje, Lovreć i Kaštel Gomilica 22, Ljubitovica, Žaborić, Vodice, Dol na Hvaru i Šibenik Krvavice 21, Golubić 19 itd.

Nevrijeme danas nije zaobišlo ni Dubrovnik. Kao što javlja Dubrovački dnevnik, zbog velikih količina oborina u kratkom vremenu dubrovačke ulice su poplavljene.

Vatrogasne postrojbe su na terenu, a u tijeku je više intervencija. Ispumpavaju se stambeni i poslovni objekte na Kantafigu. Na Ilijinoj glavici zbog velikih količina vode pukao je asfalt na cesti.

Dubrovački vatrogasci su najviše posla imali na području Kantafiga, Uvale Lapad, Rixos Libertasa te u povijesnoj jezgri. Velike količine vode zabilježene su i na području Ulice Andrije Hebranga i Kunske ulice. Dubrovački dnevnik javlja da se na terenu trenutno nalazi 12 vatrogasaca sa šest vozila.

Komentiraj