VIDEO: ZAPANJUJUĆI PRIZORI Iz vodenog groba izvirila meksički samostan, sve zahvaljujući suši

Zapanjujuće fotografije i snimke meksičkog hrama Santiago pojavile su se na Internetu, pokazujući crkvu koja se uzdigla iznad vode poput ruševina Atlantide. Područje Meksika u kojem se nalazi crkva, rijeka Grijalva u Chipasu, suočena je sa velikim sušama posljednjih godinu dana, koje su izazvale spuštanje razine vode za čak 25 metara.

Jedina dobra stvar u toj suši je pojavljivanje crkve, za koju se mislilo da je izgubljena u vodenom grobu. Vjeruje se da je crkva sagrađena sredinom 16. stoljeća od strane grupe redovnika pod vodstvom fra Barolomea de la Casasa koji je na to područje stigao s grupom španjolskih doseljenika.

Crkva je napuštena između 1773. i 1776. godine zbog raznih epidemija, koje su od kraja 15. stoljeća bile česte u Americi, kada su istraživači, doseljenici i trgvoci sa sobom u Novi svijet donijeli nove bakterije i viruse.

Nakon dovršetka brane 1966. godine crkva je potpuno poplavljena i nije viđena gotovo 40 godina. U još jednom ‘valu’ suša 2002. godine, crkva se ponovno pojavila. Posljednjih dana u Chipasu turizam cvate. “Narod slavi”, kaže lokalni ribar koji sa svojim kolegama organizira obilaske brodovima oko ruševina crkve, dok ponovno ne nestanu pod vodom.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.