Pogledajmo kratke dokumentarne filmove o šišmišima.

Šišmiši su jedini sisavci, a uz ptice i jedini kralježnjaci koji mogu letjeti. Šišmiši su iza glodavaca s ukupno 1 100 vrsta, red sisavaca s najvećim brojem vrsta.

Rasprostranjeni su po cijeloj zemlji, nema ih samo u polarnim područjima i na vrlo udaljenim otocima.

Većina šišmiša su noćne životinje koje dan prespavaju u nekom skrovištu.

Hrane se insektima, voćem, nektarom, neke vrste jedu kralježnjake i piju krv.

Još jedna od specifičnosti šišmiša je zimski san. S prvim jesenjim hladnoćama neki šišmiši migriraju u toplije krajeve, naši obično u primorje, a neki se premještaju u zimska skloništa (tavani i pećine) u kojima se zbijaju u kolonije i prelaze u zimski san. Tada im se usporavaju sve životne funkcije. Broj otkucaja srca pada na desetak u minuti, temperatura tijela se spusti na nekoliko stupnjeva iznad nule…

U takvom stanju šišmiše ne treba nikako uznemiravati.

Komentiraj