Deseci tisuća prosvjednika – 25 tisuća po podacima policije, 50 tisuća po organizatorima – prošli su u srijedu ulicama Varšave na poziv nacionalističke krajnje desnice da se pridruže skupu pod geslom “Poljska Poljacima, Poljaci za Poljsku”.

Organiziran u povodu državnog praznika kojim se obilježava obljetnica ponovne uspostave Poljske kao samostalne države nakon Prvog svjetskog rata taj “Marš nezavisnosti” okupio je prije svega mladež, ali i brojne obitelji.

  • Sudionici skupa prohodali su trasom od oko četiri kilometra, prešavši most koji povezuje središte grada s nacionalnim stadionom, skandirajući “Slava i poštovanje našim junacima”, “Bog, čast, domovina” i “Katolička Velika Poljska”.

U jednom su trenutku prosvjednici najprije izgazili nogama, a potom i spalili zastavu Europske unije.

U gomili se mogao primijetiti i transparent “EU macht frei, Konzentrationslager Europa” (EU oslobađa, koncentracijski logor Europa), napravljen po uzoru na nacistički natpis na ulazu u logor u Auschwitzu “Arbeit macht frei” (Rad oslobađa). Također se mogao vidjeti i transparenti “Stop islamizaciji”, a skupina prosvjednika uzvikivala je “Jučer Moskva, a danas nam Bruxelles oduzima slobodu”.

https://www.youtube.com/watch?v=ltnOV-cmJTs

Komentiraj

FOTO: EPA/PAWEL SUPERNAK
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.