Internet TV Hrvatskoga sabora

21:05 Andrej Plenković stigao je u Banske dvore zajedno sa svojim potpredsjednicima. Tamo ga je dočekao Tihomir Orešković. Povukli su se na razgovor u četiri oka.

20:50 Nakon Andreja Plenkovića i svi su ministri u njegovoj Vladi prisegnuli su na tekst prisege: “Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”

Uskoro će biti i primopredaja vlasti u Banskim dvorima

20:45 Izglasano je povjerenje Vladi Andreja Plenkovića! 91 zastupnik glasao je za, 3 su bila suzdržana, a 45 protiv.

20:35 Rasprava u Saboru je završila. Mandatar Andrej Plenković obratio se saborskim zastupnicima i zahvalio im se na sudjelovanju u raspravi.

Oporbi je rekao da je u redu da im ‘dišu za vratom’. “To očekujemo od vas”, dodao je.

Kaže kako se uvjerio da su kandidati za ministre spremni i da će svojem poslu pridonijeti entuzijazmom. “Smatram da će ovaj tim ljudi dati sve ono što može u najboljoj vjeri i namjeri, i to je ono što me vodilo. Hvala svima”, rekao je Plenković.

20:05 Peđa Grbin upitao je Plenkovića što mu je trebao Barišić, te napomenuo kako je njegovo posljednje izlaganje iz Kluba SDP-a, jer su ostali svi odustali.

20:00 Ivan Pernar održao je poduže izlaganje, u kojem je podsjetio na situaciju u Jemenu, Libiji i Afganistanu. Kazao je kako su i sami Amerikanci priznali da su osnovali ISIL, te da se civile u Siriji ubija hrvatskim oružjem.

Nije mu se svidio način na koji ga je Božo Petrov slušao, pa mu je rekao: “Gospodine Petrov, nemojte mi pokušavati suflirati da šutim, jer imam pravo izlagati na ovu temu”. Petrov mu je odgovorio da nije imao namjeru prekidati ga. “Znam da tema ponese. Evo, nema niti replika”, rekao mu je Petrov, a sabornicu je ispunio smijeh zastupnika.

18:00 Ivan Pernar odgovorio je Željku Reineru na njegovo govor o kurikularnoj reformi.

“Djeca kad izađu iz škole nemaju pojma o stvaranju novca. HDZ-ova Vlada u svojoj kurikularnoj reformi nije ponudila obrazovanje po tom pitanju. Bitno je znati kako se novac stvara, zašto ga nema, zašto su svi u kreditima”, rekao je Pernar.

Reiner se javio za riječ i poručio Pernaru da ‘nema pojma o čemu je govorio’.

17:50 Željko Reiner odgovorio je SDP-ovcima koji su istaknuli kako predstavljeni program nije konkretam. “Bolje je obećati manje, pa održati nego obećati više pa ništa ne napraviti”, kazao je.

17:20 HDSSB-ov Branimir Glavaš poručio je kako će podržati novi Vladu.”Kao predstavnik HDSSB-a podržat ću Plenkovića i njegove ministre. Neke od gospode kandidata za ministre osobno poznajem i smatram da su u stanju nositi se s izazovom i s rješavanjem problema koje nosi taj posao. Neke od kandidata ne poznajem, ali sam čitao njihove životopise i mogu reći da su obećavajući i impresivni”, rekao je Glavaš dodajući da ima razloga vjerovati kako će dorasti zadarku i izazovu.

15:45 Započele su pojedinačne rasprave.

15:40 Darinko Kosor ustvrdio je kako će njegov klub podržati vladu te kako očekuje da će naglasak biti na društvenim i gospodarskim reformama.

15:35 “Umjesto kratkih, jasnih i rezolutnih stajališta mi tu vodimo prepirke, replike i replike na repliku koje traju satima i ne vode ničemu. Ako se ovako radilo u Saboru zadnjih 25 godina, a je, očito da je, onda nije čudo da smo tu gdje jesmo”, kazao je Krešo Beljak.

15:25 Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako ideologija isu propali režimi nego odnos prema školstvu, zdravstvu i antifašizmu. Za program kaže kako je općenit i pun opisa, ali nema rokova, sredstava i obrazloženja.

“U programu nema obećanja na koji način će se zaposliti 170 tisuća ljudi, nema jasnog stava o problemu Ine i Mola”, rekao je Hajdaš Dončić dodajući kako je dobro da ovog puta nije bilo brojnih razgovora o oraencijalnim kandidatima za ministre. “Ali, o sastavu ove Vlade i ovog smo piuta saznali iz medija, a kao saborski zastupnici saznali smo to posljednji”, rekao je.

Istaknuo je kako je ukupan dojam ‘maglovit’, iako ima ugodnih kadrovskih rješenja. “Premda je najavljena svojevrsna racionalizacija vlade vidimo da je u posljednji trenutak ubačen ministar bez portfelja. Na taj način broj ministara je zadržan na 20. Do nikakve racionalizacije nije došlo”, rekao je Hajdaš Dončić poručujući kako im neće dati 100 dana mira. “Disat ćemo vam za vratom”, zaključio je dodavši da podršku vladi neće dati.

15:10 “Želim vam svako dobro i puno sreće u radu. Mislim da imate dobar tim”, poručio je Plenkociću Željko Lacković.

15:00 Furio Radin rekao je kako mu je drago da je Plenkovićn posvetio dio izlaganja ljudskim pravima i pravima nacionalnih manjina.

14:50 ”Naš narod svakodnevno iseljava. Postavlja se pitanje tko će ovdje ostati. Obitelj Dukić, kakva je njihova budućnost u ovoj zemlji? Tu obitelj je, dok se gospodin Plenković pripremao za govor, interventna policija izvlačila iz jedinog doma. Bitno je za napomenuti suštinski problem koji naša zemlja ima, a to je problem montenarne politike HNB-a. Ta banka nit je narodna, nit je hrvatska, nit je banka”, rekao je Pernar.

14:40 Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar nastavljaju napadati Plenkovića zbog incidenta na današnjoj deložaciji. “Sramota bi bila da je Sinčić premijer, a da Plenkovića odvodi policija. Policija mora zaštititi saborske zastupnike. Moraju se prekinuti svi politički montirani procesi koje ova vlada provodi protiv opozicije”, rekao je Sinčić.

14:30 Nakon više od 3 sata rasprave, sabornica je opet poluprazna.

13:15 Reiner je upozorio zastupnike da će, ako ovako nastave s replikama, sjednica trajati 9 sati.

12:50 Saborski zastupnik Goran Aleksić (SNAGA) izjavio je u srijedu kako će na glasovanju o povjerenju novoj Vladi biti suzdržan, pojasnivši da joj treba dati šansu, no da on ne može podržati Vladu u kojoj je biti Martina Dalić, nekadašnja ministrica financija koja je, prema njegovim riječima, imala izrazito negativnu ulogu za dužnike u ‘švicarcima’.

“Ja ću biti suzdržan, a što se tiče gospođe Dalić, svi znamo koja je njezina negativna uloga bila 2011. godine kada je imala šansu riješiti problem švicarskog franka na puno bezbolniji način nego što je to riješeno danas”, odgovorio je Aleksić upitan da komentira sastav nove Vlade, posebice izbor Martine Dalić za ministricu gospodarstva.

Govoreći na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, sazvanoj u povodu objave presude Visokog upravnog suda u korist Udruge Franak, Aleksić je kazao da je tada Dalić, “odnosno njena vlada u suradnji s bankama ponudila balon kredite”.

“To je dogovoreno nekakvim memorandumom, što je to već bilo, banke su ponudile balon kredite da tako kao olakšaju korisnicima otplatu kredita. Da su dužnici išli u te balon kredite, bili bi još u većem problemu nego bez tih balon kredita”, kazao je.

“Dakle, ulazak Martine Dalić na mala vrata je jedna vrlo negativna pojava i ne znam kako će se to odraziti na Republiku Hrvatsku i na njezine građane. Dosadašnja iskustva s gospođom Dalić su negativna i to je nešto što ne mogu podržati. Ali, ipak ću biti suzdržan jer treba ipak dati vladi nekakav kredit, pa neka pokaže u budućnosti da radi uistinu u interesu svih građana. Vidjet ćemo što će biti”, zaključio je Aleksić.

12:25 “Most ima ideju o ukidanju Istarske županije, njihovi ministri predlažu reforme gdje se želi ukinuti policijska uprava u Istri i preseliti u Rijeku, da njihov ministar želi ukinuti Elektroistru. Držimo da je ovoj zemlji neophodna decentralizacija, fiskalna i funkcionalna, jer centrističko upravljanje Hrvatskom ne polučuje rezultate”, kaže Miletić.

11:55 Za repliku se javio Pernar. “Plenković govori o europskim vrijednostima, ali sjednicu je započeo na balkanski način. Zbog vaših laži obitelj je završila na ulici, a kolege su svirale klavir. Vaše kolege policija ne hapsi, dok vaše kolege imaju zaštitu.

Plenković mu je odgovorio da je on mandatar i da pravna država funkcionira.

11:50 Plenković je otkrio da će se Goran Marić baviti koordinacijom rada središnjih ureda državne uprave.

11:43 Ivan Vilibor Sinčić stigao je na sjednicu Sabora. Andrej Plenković upravo predstavlja članove nove Vlade.

11:25 Plenković je krenuo s predstavljanjem programa Vlade i članova nove Vlade.

11:23 Utvrđen je kvorum, na sjednici je 123 zastupnika.

11:20 “Na adresi Sveti Duh 8 policija je uhitila Sinčića i Bunjca. To je skandalozno, da ih se odvede u marici. HDZ nastavlja sa starom politikom i starim metodama. Apeliram na Plenkovića da se suzdrži od političke represije”, rekao je u nastavku sjednice Pernar.

11:10 Zastupnik Živog zida Ivan Pernar zatražio je stanku jer je, kako kaže, policija uhitila zastupnike te stranke tijekom jutrošnje deložacije. Petrov je odredio stanku od 10 minuta. Među uhićenima je i Ivan Vilibor Sinčić.

Komentiraj