VIDEO: U2 se ‘Joshuom’ vratio u Europu

Irska rock grupa U2 u subotu je u Londonu počela europski dio turneje kojom slavi 30. godišnjicu legendarnog albuma “The Joshua Tree”, kojim je irska četvorka stekla titulu najvećeg rock benda na svijetu.

Bend predvođen 57-godišnjim pjevačem Bonom na turneji svira svih 11 pjesama s ‘Joshue’ i to redom kojim su snimljene na ploči.

Ali koncerte na dosadašnjem, sjevernoameričkom dijelu turneje i jučerašnji u Londonu počeli su s pjesmama koje su prethodile navedenom albumu, “Sunday Bloody Sunday”, “New Year’s Day”, “Bad” i “Pride”, koju je Bono posvetio sudionicima jučerašnje LGBT parade u britanskoj prijestolnici.

Joshua Tree objavljen je 1987. godine, kada je u Bijeloj kući stanovao Ronald Reagan, a njegova ideološka srodna duša Margaret Thatcher vladala u Britaniji.

Album je stoga i politički obojen, a pjesme “Bullet the Blue Sky” i “Mothers of the Disappeared” posvećene su Bonovim posjetama Nikaragvi i Salvadoru, gdje je vidio utjecaj američke vanjske politike osamdesetih godina, dok “Red Hill Mining Town” govori o štrajku rudara u Britaniji u istoj dekadi.

Gitarist The Edge u nedavnom je razgovoru za Rolling Stone rekao da politički “te pjesme izgledaju kao da su napravile puni krug”.

“Osjećam da imaju novo značenje i novi odjek, kakav nisu imale prije tri, četiri godine”, rekao je.

Najpoznatije pjesme s ‘Joshue’, albuma koji je prodan u više od 25 milijuna primjeraka i osvojio je Grammy za album godine, ipak su “Where The Streets Have No Name”, “With Or Without You” i “I Still Haven’t Found What I’m Looking For”.
Na kraju londonskog koncerta Bono je na pozornicu pozvao Noela Gallaghera kako bi odsvirali “Don’t Look Back in Anger”, pjesmu koju je Gallagher napisao za Oasis, a postala je himnom Manchestera nakon samoubilačkih napada u tom gradu 22. svibnja. U2, Gallagher i tisuće fanova pjevali su je jednoglasno u počast žrtvama.

Komentiraj