Britanski astronaut Tim Peake postao je prvi muškarac koji je istrčao maraton u svemiru, ali je bio nešto sporiji nego maratonci na Zemlji.

Peake je klasična 42 kilometra istrčao na posebno prilagođenoj traci na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). To je bilo moguće jedino uz uteg i pomagalo pričvršćeno na ramena kako bi se spriječilo da “odlebdi” s trkaće trake.

Trčao je istovremeno s održavanjem Londonskog maratona 400 kilometara ispod sebe. Peake je svoju utrku završio za 3 sata, 35 minuta i 21 sekundu, otprilike sat i pol sporije od pobjednika u Londonu, Kenijca Eliuda Kipchogea.

Peake je 1999. istrčao maraton i “na ovom svijetu”, tad mu je trebalo tri sata i 19 minuta.

Američka astronautkinja na ISS-u, Sunita Williams, postala je 2007. godine prva osoba koja je istrčala maraton u svemiru, za 4 sata i 24 minute.

Komentiraj

FOTO:facebook.com
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.