Rusija je u srijedu započela sa zračnim napadima u Siriji, a gađali su područja Homsa i Hame, uporišta pobunjenika, protivnika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Ruski dužnosnici ističu kako su vojni zrakoplovi gađali mete Islamske države, ali američki dužnosnici za Reuters su kazali kako napadi nisu bili usmjereni prema islamističkim militantima. Tim su se tvrdnjama priključili i aktivisti sirijske opozicije, dodavši kako je u napadima ubijeno najmanje 63 osobe, među kojima ima i djece.

Ipak, iz Rusije to negiraju. “Nismo ni počeli s napadima, a već su se pojavile lažne informacije o velikom broju ubijenih civila”, kazala je glasnovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom je obraćanju rekao kako je Rusija provela zračne napade na ciljeve Islamske države. “Napali smo i ruske državljane, članove Islamske države, koji su zauzeli velika područja Sirije i Iraka. Ako militanti pobjede u Siriji, vratit će se u svoje zemlje, pa tako i u Rusiju”, rekao je Putin.

Dodao je kako Rusija neće poslati kopnenu vojsku u Siriju, te da će ruska uloga u operacijama sirijske vojske biti ograničena. “Podupirat ćemo sirijsku vojsku samo u njihovoj legitimnoj borbi protiv terorističkih skupina”, poručio je. Očekuje kako će Assad razgovati s opozicijom o postizanju političkog dogovora, ali je pojasnio kako misli na ‘zdrave’ skupine oporbe.

Na Internetu su se pojavile i snimke napada na šest gradova u Siriji koje su proveli ruski zrakoplovi.

https://www.youtube.com/watch?v=KqEtOd5Mypg

https://www.youtube.com/watch?v=9qwNY9GFXp8

Komentiraj